Berlusconi niet onschendbaar

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is niet langer onschendbaar. Het Constitutionele Hof heeft de „Wet Alfano” gisteravond als ongrondwettelijk afgewezen. De immuniteitswet, die vorig jaar werd ingevoerd, schendt volgens het Hof het principe van gelijkheid. Ook had Berlusconi nooit via een gewone wetswijziging bescherming voor zichzelf mogen regelen. Daarvoor is een grondwetswijziging vereist.

De uitspraak van het Hof is keihard aangekomen bij de premier, die zijn kalmte maar nauwelijks kon bewaren. „Ik ga door. Het Hof is gepolitiseerd. Het is een instrument in handen van links”, zo luidde zijn eerste reactie. Hij voegde eraan toe dat hij hoe dan ook zal aanblijven: „Met of zonder deze wetten, we moeten vijf jaar regeren. Ik word door dit soort dingen extra gestimuleerd. We gaan voort. Leve Italië, leve Berlusconi.”

Door het opheffen van zijn immuniteit wachten Berlusconi in ieder geval twee rechtszaken. Hij zal zich moeten verantwoorden voor het vermeende omkopen van de getuige David Mills. Deze Britse advocaat en voormalig adviseur van Berlusconi is veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenisstraf, omdat hij, in ruil voor 600.000 dollar, meineed pleegde in een rechtszaak, waardoor Berlusconi vrijuit kon gaan. Daarnaast zal Berlusconi worden vervolgd voor belastingontduiking en boekhoudkundige fraude. Hij zou via een financiële constructie bij de aankoop van filmrechten tientallen miljoenen aan de Italiaanse fiscus hebben onthouden.

Direct na de uitspraak van het Hof riep Antonio di Pietro van de oppositiepartij Italië van de Waarden Berlusconi op af te treden: „Laat hij de beklaagde gaan uithangen”. Maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat het Italiaanse kabinet als gevolg van de uitspraak zal vallen. Wel is Berlusconi kwetsbaarder geworden. Zijn coalitiepartners weten dat en zullen het gebruiken als het hen uitkomt.

Vooralsnog scharen ze zich echter achter hem. Berlusconi’s partijgenoot en advocaat Niccolò Ghedini stelt dat de uitspraak van het Hof „tegen de volkswil ingaat”. Diverse coalitiegenoten hebben al laten weten dat ze overwegen een massale demonstratie te organiseren, waarin wordt aangetoond dat het volk nog immer achter de premier staat. Umberto Bossi van de Lega Nord waarschuwde het Hof vlak voordat het uitspraak deed: „Je mag de woede van de volkeren niet aanwakkeren. Maar als de wet wordt afgewezen dan transformeren we de regionale verkiezingen (komend voorjaar) in een referendum over de premier.”