Bemiddelingspoging in Honduras opnieuw zonder resultaat

Een nieuwe bemiddelingspoging in Honduras tussen het nieuwe bewind en de eind juni afgezette president Zelaya heeft gisteren weinig opgeleverd.

De poging werd ondernomen door ministers en hoge diplomaten uit Latijns-Amerika, de Caraïben, de VS en Canada. Zij kwamen gisteren aan in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa, nadat het interim-bewind afgelopen weken had geweigerd hen toe te laten.

De delegatie voegde zich bij José Miguel Insulza, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Insulza kwam dinsdag al aan, maar mocht zich tot gisteren alleen op de Amerikaanse legerbasis Palmerola ophouden.

Eerst sprak de delegatie achter gesloten deuren met afgevaardigden van het interim-bewind en van Zelaya. Vervolgens ontving Micheletti de delegatie ten overstaan van de pers in het presidentieel paleis. Toen Insulza daarbij het woord kreeg, sprak hij onder meer bezorgdheid uit over de staat van beleg die Micheletti eind september decreteerde. Hieronder werden onder meer burgerlijke vrijheden opgeschort. Micheletti heeft al twee maal gezegd dit besluit weer in te trekken, maar in de praktijk geldt de maatregel nog steeds.

Hierna sprak Micheletti de delegatie woedend toe: „Jullie kennen de waarheid niet en willen die niet kennen.” Hij wees er op dat Zelaya in de dagen voor zijn uitzetting op illegale wijze bleef vasthouden aan een omstreden referendum. Hij herhaalde zijn standpunt dat met de uitzetting bloedvergieten is voorkomen, en dat hij elk akkoord verwerpt waaronder Zelaya zou terugkeren naar de macht.

De Braziliaanse ambassadeur, in wiens ambassade Zelaya zich nu ophoudt, antwoordde dat het „niet aan ons is over [Zelaya’s, red.] daden te oordelen”. Maar hij wees er op dat als Zelaya de wet overtrad, hij berecht had moeten worden. (AFP, Reuters, AP)