Aliens in een township zijn een aangename verrassing

Scene uit de film District 9 (2009) Foto: Sony Pictures Releasing UFO's ruimteschepen

District 9

Regie: Neill Blomkamp. Met: Sharlto Copley, David James. In 47 bioscopen. ****

Alles voelt bekend in District 9, en toch weer niet. Die vliegende schotel, die is toch uit Independence Day? Maar hij hangt dreigend boven Johannesburg. Dat getto voor buitenaardse wezens, kenden we dat niet uit de tv-serie Alien Nation? Maar het is Soweto. Die transformatie van de held, sprekend The Fly toch? Maar het is een Afrikaan die insect wordt.

District 9 speelt in een alternatieve realiteit. Een miljoen insectachtige aliens vegeteren in een township bij Johannesburg onder nieuwe Apartheid. De garnalen arriveerden eind jaren tachtig in een enorm ruimteschip, verloederd en hulpeloos. De mensheid hielp ze, maar inmiddels hebben afkeer en hebzucht de overhand. Bureaucraat Wikus van de Merwe moet de aliens naar een tentenkamp buiten de stad deporteren. Tijdens de ontruiming krijgt hij iets in zijn gezicht en begint een kafkaëske transformatie.

De Zuid-Afrikaan Neill Blomkamp heeft zo’n originele mix van ingrediënten gevonden dat zijn film vaak en aangenaam verrast. De film begint als ‘mockumentary’, een mengsel van interviews, journaalbeelden en zwabberende handcamera. Wordt dan bloedig actiespektakel, en dan weer naadloos mockumentary. Je begrijpt waarom de Nieuw-Zeelandse sterregisseur Peter Jackson dertig miljoen dollar lospraatte voor het debuut van de pas dertigjarige Blomkamp. Een grote belofte.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol