Ahold wil ook winkels Super de Boer

Supermarktconcern Ahold steunt het bod van concurrent Sperwer (Plus en Spar) op overnameprooi Super de Boer. Ahold heeft ongeveer 40 Super de Boer-winkels op het oog die het wil ombouwen tot Albert Heijns, als de overname doorgaat.

Ahold en Sperwer maakten gisteravond bekend hierover „overeenstemming op hoofdlijnen” te hebben bereikt. Beide bedrijven weigerden financiële details te onthullen. Maandag kondigde Sperwer aan Super de Boer te willen overnemen voor 4,50 euro per aandeel, ofwel 514 miljoen euro. Een dag later mocht Sperwer beginnen met een boekenonderzoek bij Super de Boer.

Het bod van Sperwer overtreft dat van concurrent Jumbo (dat eerder 480 miljoen euro op tafel legde voor alle bezittingen en schulden van Super de Boer) en met de steun van marktleider Albert Heijn heeft het gewicht gewonnen. Maar Jumbo is nog niet van plan zijn bod te verhogen, zegt een woordvoerder. „We hebben nog het volste vertrouwen in ons eigen voorstel.”

Sperwer zal mogelijk ook aan andere supermarktorganisaties Super de Boer-winkels doorverkopen als de overname doorgaat. Er zijn nog geen overeenkomsten gesloten, maar volgens een woordvoerster van Sperwer „praat iedereen met iedereen.”

Volgens supermarktdeskundige Jan Willem Grievink van het FoodService Instituut Nederland weet Albert Heijn precies wat het wil hebben. Het kan de beste winkels uitkiezen omdat Ahold volgens Grievink „alle 4.300 vestigingspunten van supermarkten in Nederland stuk voor stuk in beeld heeft”. Aan al die winkels heeft het een gewicht toegekend. „Ze weten precies wat het marktpotentieel is, wat de mogelijkheden van verbouwing zijn en hoe de gemeente ter plaatse zich opstelt.”

Een fusie tussen Plus en Super de Boer levert volgens Grievink „een homogenere en dus logischere club” op dan als Super de Boer bij Jumbo zou worden gevoegd. Dat Albert Heijn zich nu achter deze deal schaart „verhoogt objectief de kansen” van deze overname, „maar er spelen nog veel meer factoren, dus zeker is het allerminst.”

In het geval Jumbo Super de Boer binnenhaalt, kan Albert Heijn mogelijk ook aanspraak maken op een deel van de winkels. C1000, dat dan 80 Super de Boer-winkels van Jumbo wil kopen, moet contractueel maximaal 36 winkels afstaan aan Albert Heijn als het uitbreidt. Dat is zo afgesproken bij de losmaking van Schuitema van Ahold in 2008.