Aanslag Indiase ambassade Kabul

Voor de tweede keer in vijftien maanden is er vanmorgen een zware zelfmoordaanslag gepleegd op de Indiase ambassade in Kabul. Daarbij zijn zeker twaalf doden en ruim tachtig gewonden gevallen. De Talibaan hebben de aanslag enkele uren later opgeëist.

„De zelfmoordenaar kwam naar de buitenmuur van de ambassade met een auto die was volgeladen met explosieven en had duidelijk de ambassade als doelwit”, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Nirupama Rao in New Delhi. Volgens hem waren de gebruikte explosieven even zwaar als bij de aanslag vorig jaar, maar is de schade kleiner wegens de veiligheidsmaatregelen die na de vorige aanslag zijn getroffen. Alle medewerkers van de ambassade bleven ongedeerd. Een van de maatregelen is een metershoge betonnen muur.

Na de aanslag vorig jaar werd de straat, waar ook het ministerie van Binnenlandse Zaken is gelegen, afgesloten voor verkeer. Sinds enkele weken was die blokkade weer opgeheven.

India speelt een belangrijke rol in Afghanistan. Het levert honderden miljoenen dollars aan hulpprogramma’s, zeer tegen de zin van aartsrivaal Pakistan, dat onder druk van Amerika staat om meer actie te ondernemen tegen de Talibaan. Pakistan ziet in de Indiase invloed in Afghanistan een bedreiging door zijn oosterbuur vanuit het westen.

Pakistan bereidt momenteel het belangrijkste militaire offensief in de strijd tegen de Talibaan voor, in de tribale regio Zuid-Waziristan. Daar bevinden zich de bolwerken van de belangrijkste militante beweging in het land, de Pakistaanse Talibaan. De strijd zou ook gericht zijn tegen vermoedelijk enkele duizenden Oezbeekse jihadisten. (AP, Reuters, AFP)