Zelfkastijding

En wij maar denken dat die boeren bij Boer zoekt vrouw allemaal van die prachtige boerenbedrijven hebben. 3,6 miljoen kijkers worden elke zondag voor de gek gehouden. Boeren zijn armoezaaiers. 20 eurocent wordt er nog maar voor een liter melk betaald! Gisteren blokkeerden ze het hoofdkantoor van FrieslandFoods, maandag parkeerden ze hun trekkers in Brussel.

Boeren voeren normaal actie door miljoenen liters melk weg te gooien in een veldje achteraf, als een soort zelfkastijding. Mijn favoriete manier van actievoeren. Ze zouden dat in het openbaar vervoer ook eens moeten proberen.

Toch, met zelfkastijding krijg je alleen aandacht. Voor geld moet je in Brussel zijn. Daar wordt jaarlijks 55 miljard euro aan landbouwsubsidies uitgetrokken, de helft van het hele EU-budget.

In de jaren zestig begon Europa al met het pamperen: alle melk die niet meer voor een bepaalde marktprijs verkocht kon worden, werd met belastingcenten gekocht. Wilden ze hun melk op de wereldmarkt dumpen? Dan betaalde Europa het verschil tussen de Europese prijs en de wereldprijs. Niks was te veel. Het logische gevolg: melkplassen en boterbergen aan overproductie. Dus kwam er nog meer regulering: melkquota. Als er namelijk niet teveel geproduceerd wordt, blijft de prijs ook op een bepaald niveau.

Maar die melkquota zijn een continue bron van ellende. Is de melkprijs hoog? Dan moet dat melkquotum zo snel mogelijk weg, zodat er meer geproduceerd kan worden. Is de melkprijs laag? Dan moeten er zo snel mogelijk weer quota komen, zodat de prijzen weer stijgen.

En nu doet de EU het enige verstandige: per 2015 worden die melkquota helemaal afgeschaft. En worden de boeren misschien, in plaats van woedende subsidietrekkers, gewoon weer ondernemers. Ondernemers die, als de supermarkt er te weinig voor betaalt, niet verongelijkt met een hooivorkje in de lucht gaan zwaaien. Ondernemers die gewoon moeten concurreren, net als ieder ander.

En mocht een boer het onverhoopt niet redden zonder zijn pamper, dan zijn er nog altijd 3,6 miljoen mensen die willen betalen voor een kijkje in zijn liefdesleven.

Rosanne hertzberger

    • Rosanne Hertzberger