Zelf snoep maken

Vandaag begint de 55ste Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is ‘Aan tafel – eten en snoepen in kinderboeken’. En daarom hebben wij het hier deze week over snoep. Snoepen is ongezond en slecht voor je tanden, maar ook heel erg lekker. En als je het nu gewoon maar één keer per dag doet, en liefst meteen daarna nog even je tanden poetst, kan volgens mij niemand erop tegen zijn.

Natuurlijk zijn er altijd wel een paar van die saaie grote mensen die vinden dat een ketting van bruine appelschijfjes ook telt als snoep. Of een prikkertje met een blokje kaas en een rozijntje. Of een mandarijn. Maar daar trappen wij niet in. Wij eisen suiker in ons snoep! Onversneden, pure, witte suiker die binnen een paar minuten je bloedsuikerspiegel omhoog doet schieten zodat je je lekker high voelt. Sugarhigh.

Het leukste en lekkerste snoep is natuurlijk zelfgemaakt snoep. Honingraat bijvoorbeeld, dat is helemaal niet moeilijk om te maken. Je hebt er alleen maar suiker, honing en baksoda voor nodig. En toestemming van je ouders om de keuken om te toveren in een snoepfabriek, met witte suikerbergen en een gouden honing-rivier. Als ze beginnen te protesteren, zeg je gewoon dat het een scheikundig experiment is. Volwassen mensen worden namelijk een stuk toegeeflijker als er een leermomentje in het spel is.

Hier komt-ie: wanneer je baksoda – in scheikundige termen ‘natriumbicarbonaat’ – toevoegt aan hete suikersiroop ontstaat het gas kooldioxide. Dit gas veroorzaakt honderden kleine belletjes, dezelfde belletjes als in Spa rood en in cola zitten. Wanneer de suikersiroop afkoelt en stolt, worden de belletjes gevangen en krijg je een brosse karamel met een structuur die wel wat wegheeft van honingraat.

Dit heb je nodig:

bakpapier

een bakplaat

een steelpan

150 gram kristalsuiker

2 eetlepels water

2 eetlepels honing

1½ afstreken theelepel baksoda (te koop bij de drogist)

een garde

1. Leg het vel bakpapier klaar op de bakplaat.

2. Doe de suiker met het water en de honing in de pan. Zet de pan op hoog vuur. Schud de pan even heen en weer zodat de suiker, honing en het water goed mengen.

3. Je mag beslist niet roeren. De suiker gaat eerst smelten, dan gaat het mengsel borrelen en daarna wordt het bruin. Zodra de suikerstroop de kleur van honing heeft, haal je de pan van het vuur.

4. Voeg meteen de baksoda toe en roer snel met de garde in de pan, zodat het goed gemengd wordt. De suikersiroop verandert nu in een reusachtig bruisend schuimmonster.

5. Schenk het schuim zo snel mogelijk (maar voorzichtig want de karamel is gloeiend heet!) op het bakpapier.

6. Laat de honingraat afkoelen en breek hem in stukken. Bewaar wat je niet direct opsnoept in een trommeltje.

Janneke Vreugdenhil

Praat over snoep en lekker snoepen op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een grote pan chili voor vrienden.

    • Janneke Vreugdenhil