Zegent ze, die u vervloeken

London River. Regie: Rachid Bouchareb. Met: Brenda Blethyn, Sotigui Kouyaté, Roschdy Zem. In: 12 bioscopen. ****

„Maar Ik zeg u: Hebt uw vijanden lief; zegent ze, die u vervloeken.” Deze bijbeltekst uit Mattheüs hoort Elisabeth Sommers als ze de kerk bezoekt. Niet snel erna zal ze zelf oog in oog staan met iemand die volgens velen haar ‘vijand’ is.

London River speelt zich in juli 2005 af, vlak na de aanslag op de Londense metro en een bus. Elisabeths dochter woont in Londen, dus het is logisch dat ze bezorgd is. Als ze haar niet te pakken krijgt, reist ze van het groene eiland Guernsey naar een islamitische wijk in Noord-Londen, waar haar dochter blijkt te wonen. Een grotere tegenstelling is voor deze eenvoudige vrouw niet denkbaar. Ze schrikt van de islamitische slager, die ook de huisbaas is. Vriendelijk geeft hij haar de sleutel.

Elke dag gaat ze op zoek naar dochterlief. Ousmane, op zijn beurt, is naar Londen gekomen om zijn kind te zoeken. Dan blijkt dat zijn zoon en Elisabeths dochter elkaar kennen.

London River is een didactische film, met een zachtmoedige en humane ‘preek’. Wederzijdse vooroordelen brengen ons niet dichter bij elkaar. Integendeel. Allochtonen en autochtonen hebben meer gemeen dan in sommige kringen wordt beweerd: menselijkheid bindt ons allen.

Regisseur Rachid Bouchareb (Indigènes) vertrouwde volledig op zijn twee acteurs om zijn boodschap subtiel te brengen: Brenda Blethyn als simpele boerin die haar vooroordelen onder ogen ziet en de indrukwekkende innerlijke en uiterlijke kalmte van Sotigui Kouyaté. Zijn waardige vertolking leverde hem dit voorjaar in Berlijn een Zilveren Beer voor beste acteur op.

    • André Waardenburg