Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de toegenomen vrouwenhandel in de provincie Groningen. De meeste slachtoffers zijn afkomstig uit Oost-Europa. Hun werkplek is vaak achter het raam. De politie in Groningen werkt samen met de politie in Oost-Europa om zo de vrouwenhandel bij de bron aan te pakken. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Portret van de 26-jarige Ruben van Zwieten, zakenman en parttime dominee, die met zijn stichting Zingeving Zuidas de zakenmannen in Amsterdam op de belangrijke zaken in het leven wijst. Verder een reportage uit de Indonesische stad Padang. Veel mensen zijn bedolven onder puin door de aardverschuiving als gevolg van de aardbeving. De overlevenden moeten de lijken bergen. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van de persconferentie van Pieter Lakeman over de ontwikkelingen bij de DSB Bank en een discussie tussen Arie Slob, fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, en Marnix Norder, PvdA-wethouder in Den Haag, over het voorgenomen verbod om woningen te kraken. En een portret van de Britse conservatieve politicus David Cameron, mogelijk de toekomstige Britse premier. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De Wereld Draait Door. Designer Maarten Baas praat over zijn werk dat inmiddels in vele musea hangt en staat. Bioloog Freek Vonk komt een giftige cobra melken, Nico Dijkshoorn verzorgt de poëzie en Cesar Zuiderwijk en Han Bennink houden een drumbattle. Tafeldame is Marike Jager. Ned.3, 19.30-20.22u.

Volt. Discussieprogramma waarin onder meer wordt gesproken over de toenemende populariteit van twitteren. Ook aandacht voor het referendum op zondag 18 oktober in Antwerpen over de Lange Wapper, een omstreden brug die deel uitmaakt van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen. Verder onder meer een videodagboek over de ervaringen met de Belgische spoorwegen. Eén, 20.45-21.40u.

Pauw & Witteman. Johannes van Dam, culinair journalist en fan van Vincent van Gogh, praat over de vertaalde bundel brieven van de schilder. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

De avond van het onderwijs 2009. Registratie van de feestelijke bijeenkomst waarbij bekend wordt gemaakt wie zich Leraar van het jaar 2009 mag noemen. De winnaars worden ambassadeurs van het onderwijs. De prijzen worden uitgereikt in aanwezigheid van minister Plasterk. Ook alle bekende Nederlanders uit de nieuwe tv-serie Sterren voor de klas zijn aanwezig. Presentatie Harm Edens. Ned.2, 20.50-22.00u.

documentaire

Abenteuer Forschung. Wetenschappelijke documentatieserie. Aflevering: Auf der Suche nach der Gottesformel. Niet te verklaren fenomenen werden vroeger aan hogere krachten toegeschreven. De goden bestemden de loop der dingen. Toen de natuurwetenschappen terrein wonnen kwamen de onderzoekers voor een grote uitdaging te staan: het tot nu toe onverklaarbare begrijpen door de methoden van de natuurwetenschappen. Met uiteenlopende onderwerpen als een onderzoek naar de historische juistheid van de val van de muur van Jericho en de meetbaarheid van een geloof. ZDF, 22.15-22.45u.

Het uur van de wolf: Erwin Olaf. De Nederlandse fotograaf Erwin Olaf (1959) heeft met zijn laatste fotoseries Rain (2004), Hope (2005) en Grief (2007) internationaal erkenning gekregen. Michiel van Erp schetst een kwetsbaar portret van de ‘meest zichtbare Nederlandse kunstenaar in het buitenland’. Hij reist mee bij openingen en exposities en filmde Olaf tijdens zijn fotosessies. Ned.2, 22.50-23.50u.

Mit Zivilcourage gegen Rassenwahn – Pfarrer Grüber und die Nazis. Documentaire van Jutta Neupert over de Duitse pastoor Heinrich Grüber, die na de rassenwetten van Neurenberg, in de jaren dertig, in Berlijn het Büro Grüber oprichtte, een organisatie die het vooral joden mogelijk maakte om het nationaal-socialistische Duitsland te ontvluchten. ARD, 23.30-0.15u.

Two days in October. Documentaire over de twee dagen in oktober 1967, toen twee incidenten – 61 dode Amerikaanse soldaten door een Vietcong-hinderlaag en politiegeweld bij een anti-oorlogsdemonstratie in Wisconsin tegen napalm – de publieke opinie in de VS over de Vietnamoorlog deed omslaan. Verteld door betrokkenen: zowel Amerikaanse als Vietcong-soldaten, oud-studenten en agenten. Canvas, 23.30-0.50u.