Voetbalsupporters bezetten Sarajevo

Honderden Bosnische voetbalfans hebben van maandag- tot dinsdagmiddag het centrum van de hoofdstad Sarajevo bezet, wat voor een enorme verkeerschaos heeft gezorgd. De fans deden dat na de zware rellen in Siroki Brijeg, waarbij een fan van FC Sarajevo werd vermoord.

Zondagmiddag kwam het tot zware rellen in Siroki Brijeg, een stad met 30.000 inwoners, grotendeels bevolkt door Bosnische Kroaten. De fans van FC Sarajevo zijn overwegend Bosniaken, Bosnische moslims. NK Siroki Bijeg, dat na de oorlog (1992-1995) even in een aparte ‘Kroatische’ competitie speelde, is de grootste club van Kroatische Bosniërs en dat zorgt in het etnisch streng verdeelde Bosnië vaker voor rellen.

Wie zondag de massale vechtpartij begon is onduidelijk. Zeker is dat een 24-jarige fan van Sarajevo werd gedood door een kogel uit een kalasjnikov, zoals de autopsie duidelijk maakte. Tientallen fans van Sarajevo, die beweren dat ze werden beschoten door de politie, werden vastgezet. Daarop besloten fans in Sarajevo het centrum van de hoofdstad te bezetten. Ze kregen daarbij opvallend genoeg de steun van supporters van FC Zeljeznicar, de grote rivaal uit de hoofdstad. Ook in Mostar en Zenica gingen fans de straat op tegen het voetbalgeweld.

De man die de Sarajevo-fan gedood zou hebben, gaf zich maandagmorgen zelf aan, maar ontsnapte gisteren uit de gevangenis. Hij zou lid zijn geweest van een militaire Kroatische militie tijdens de oorlog. Ook het slachtoffer is overigens een Kroaat.