Symbolisch 65 minuten actievoeren

Duizenden leden van FNV-bonden kwamen vandaag bijeen om „luidkeels te protesteren” tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

De vakbonden voerden vanmorgen in Nijmegen actie tegen verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold) fnv aktie nijmegen foto rien zilvold Zilvold, Rien

„Vinden jullie doorwerken tot 67 nodig”, vraagt cao-coördinator Anja jongbloed van FNV bondgenoten. „Nee!” joelt de bomvolle zaal in het Goffertstadion in Nijmegen.

Bestuurder Jan Verhoeven van FNV Bondgenoten was om half negen vanochtend al in het stadion om „de boel te versieren”. Vlak daarvoor deelde hij nog een laatste stapel flyers uit bij de poorten van fabrieken in de buurt, om werknemers op te roepen mee te demonstreren tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Bij een aantal bedrijven stonden bussen klaar om werknemers naar het stadion te rijden. „Die zijn om kwart voor twaalf vertrokken vanaf papierfabriek Sappi en de productiebedrijven Smit Draad en Smit Trafo.”

Het Goffertstadion was vandaag één van de ongeveer veertig plaatsen waar tussen 11.55 en 13.00 uur werd gedemonstreerd tegen verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. In alle grote steden, maar ook op bedrijventerreinen van Heteren tot Hengelo, kwamen werknemers samen om onder leiding van de FNV te protesteren tegen een hogere AOW-leeftijd. De actie duurt ‘symbolisch’ 65 minuten. In Nijmegen kwamen er zo’n 500 mensen, landelijk gaat het om duizenden demonstranten.

De vakcentrale FNV riep 7 oktober maanden geleden al uit tot een landelijke actiedag tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Nu het AOW-overleg in de Sociaal-Economische Raad (SER) om een alternatief te vinden vorige week mislukte, is het volgens de vakbonden van belang om vandaag „luidkeels te protesteren”.

„Het plan is nog lang niet van tafel”, zei Verhoeven van FNV Bondgenoten vanmorgen, terwijl hij knalgele actieposters ophing. „Het kabinet heeft zich keihard voorgenomen om de AOW-leeftijd naar 67 te brengen.” Het feit dat de Tweede Kamer zich nog over de kwestie moet buigen, doet niets aan de noodzaak tot actie af, vindt hij. „Integendeel, we moeten nu luisteren naar de samenleving.”

Maar de samenleving lijkt verdeeld. Uit de verschillende onderzoeken naar de verhoging van de AOW-leeftijd die de afgelopen weken werden gepubliceerd, komt geen eenduidig beeld naar voren. De ene helft van de bevolking vindt het wel best om langer door te werken, de andere helft staat op zijn achterste benen. Gisteren bleek uit onderzoek van TNS NIPO dat een ruime meerderheid (68 procent) het terecht vindt dat de vakbonden vandaag actievoeren.

De actiebereidheid is groot, merkte ook Verhoeven de afgelopen dagen. „Vooral de werknemers in de fabrieken willen laten weten dat ze tegen verhoging zijn. Zij maken zich echt zorgen om hun toekomst. Ze willen niet langer werken, na 40 jaar achter de lopende band heb je het wel gehad.”

Ongeveer een kilometer voorbij het Goffertstadion ligt de Radboud Universiteit Nijmegen. Met ruim 5.000 werknemers is het een van de grootste werkgevers van Nijmegen. Hier leeft de verhoging van de AOW-leeftijd nauwelijks. „Ik ken niemand die straks gaat demonstreren in het stadion”, zegt woordvoerder Willem Hooglugt desgevraagd. En nee, zelf gaat hij ook niet. „De meeste mensen hebben het hier prima voor elkaar. Het werk is over het algemeen leuk en lichamelijk is het niet zwaar. Dan is een paar jaar langer doorwerken gewoon niet zo’n item.” Verhoeven pleit ervoor dat mensen zelf kunnen kiezen of ze op hun 65ste willen stoppen met werken.

Danielle Markese (23) werkt in de zorg en moet er niet aan denken om dat tot haar 67ste te doen. „Ik was nu de billen van mensen van 65, dat zie ik mezelf op die leeftijd niet meer doen.” Haar vader Frans Markeze (49), werkte ook jaren in de zorg, maar verkoopt nu keukens. „Dat werk kun je wel lang volhouden, maar zwaar lichamelijk werk niet. Dan pak je de arbeiders.” Verderop staat Willy Bouwman (57). Hij werkt al 40 jaar bij papierfabrikant Sappi. „Ik heb me jaren voorbereid op stoppen met 65. Langer is niet te doen als je ploegendiensten draait zoals ik.”

    • Patricia Veldhuis