Sjeik Al-Azhar wil geen niqaab in de klas

KAIRO. De hoogste autoriteit van de sunnitische islam in Egypte, de sjeik Al-Azhar, gaat een verbod uitvaardigen op het dragen de niqaab in alle scholen van de Azhar. Mohammed Tantawi maakte dat zaterdag duidelijk tijdens een inspectiebezoek aan een middelbare school van de Azhar, de gezaghebbende islamitische leerinstelling die ook een universiteit omvat. Tijdens zijn bezoek trof hij een scholier met niqaab in een klas. Een groeiend aantal Egyptische vrouwen gaat van de islamitische hoofddoek over op de niqaab, die ook het gezicht bedekt op een spleet voor de ogen na. En daar hebben de autoriteiten, zowel de wereldlijke als de religieuze, grote moeite mee. Ze zien het als uiting van de ultraconservatieve islam die volgens hen maar tot extremisme leidt. Critici wijzen erop dat het Hooggerechtshof een totaal verbod van de niqaab al ongrondwettig heeft verklaard. Ook zijn eerdere pogingen om bijvoorbeeld in de gezondheidszorg de niqaab uit te bannen, mislukt.