RKC dreigt met tekort van 2,2 miljoen failliet te gaan

Voetbalclub RKC Waalwijk kampt met een veel groter tekort dan gedacht. Hoofdsponsor Ben Mandemakers kreeg anderhalve maand geleden nog van het toenmalige bestuur van de eredivisieclub te horen dat met een garantiestelling van 360.000 euro de begroting gedekt zou zijn. Het werkelijke tekort zou aan het eind van het seizoen 2.214.000 euro bedragen. RKC is zonder steun van de gemeente of een reddingsactie over twee maanden failliet.

Mandemakers is van mening dat hij in het verleden „niet de juiste cijfers te zien heeft gekregen”. „Er is veel te optimistisch begroot. Voetbalbond KNVB is ook voorgelogen.” Het bestuur van RKC, dat vorige week aftrad, begrootte bijvoorbeeld de inkomsten uit sponsorgelden aanvankelijk op vier miljoen euro. Van dat bedrag zou pas 2,4 miljoen euro binnen zijn. En de post salarissen zou een half miljoen hoger uitvallen dan was begroot.

De verwachte mediagelden blijken eveneens niet realistisch. De club ging ervan uit dat RKC als nummer vijftien van de eredivisie een bedrag van 1,3 miljoen euro zou kunnen incasseren. Als de club echter achttiende wordt, de huidige positie op de ranglijst, valt dat bedrag twee ton lager uit. Op dit moment dreigt de club, die vorig seizoen promoveerde naar de eredivisie, de salarissen over de maand december niet te kunnen voldoen.

Deze zorgwekkende financiële cijfers werden gisteren op het hoofdkantoor van DMG Financiële Diensten B.V. in Waalwijk bekendgemaakt. Sponsor Mandemakers stelde dat hij een deel van het tekort voor zijn rekening wil nemen, maar heeft daarbij wel een aantal voorwaarden. Zo wil de sponsor dat de gemeente een huurschuld van 612.000 euro kwijtscheldt. Komend seizoen zou de stadionhuur gereduceerd moeten worden tot drie ton. „Anders komen we niet tot een structurele oplossing. Als de gemeente niet meewerkt, doe ik ook niets en is het afgelopen met betaald voetbal in Waalwijk”, aldus Mandemakers. Daarnaast moet RKC zelf zijn commerciële inkomsten met 200.000 euro vergroten en een kostenbesparing van 250.000 euro realiseren.

De Waalwijkse wethouder Van Dongen (Ruimtelijke ordening) noemde de voorwaarden van Mandemakers in het Brabants Dagblad „onacceptabel”. „Wij zijn niet in voor het kwijtschelden van de huurschuld en een verlaging van de huur”, aldus Van Dongen. „Wij waarderen de inzet van de heer Mandemakers en zijn financiële ondersteuning van RKC, maar we wachten een uitnodiging voor nader overleg af, want met deze voorwaarden kunnen we niet leven.” De gemeenteraad van Waalwijk buigt zich vanavond over de financiële situatie rond de voetbalclub.

De KNVB is ontstemd over de situatie bij RKC. Ron Francis van de licentiecommissie stelt in De Telegraaf dat de handelwijze van RKC „slecht is voor het imago van het voetbal”. „RKC brengt de geloofwaardigheid van ons systeem in het geding. RKC zit al een poosje in categorie I [voor clubs die er financieel zeer slecht voorstaan, red.] en staat dus onder verscherpt toezicht. Deze cijfers impliceren dat wij niet opgelet hebben en daar is geen sprake van. Dit soort berichten hoor je vaker bij een wisseling van de wacht. Ze willen gewoon schoon schip maken en zoeken hulp.”

RKC zou al een officiële waarschuwing van de licentiecommissie hebben gekregen. Volgens het Brabants Dagblad is de club na het betalen van een achterstallige transfersom aan Sparta voor speler Anthony Obodai ontsnapt aan een aftrek van drie punten. RKC moet uiterlijk op 1 maart 2010 de financiële huishouding op orde hebben. Anders dreigt opnieuw puntenaftrek en in het uiterste geval zelfs intrekking van de licentie.

Lees een recent interview met sponsor Mandemakers op nrc.nl/sport