Politie is massaal op de been na spanning rond Tempelberg

JERUZALEM? rAMALLAH. Na twee dagen van incidenten met jonge Palestijnen zijn gisteren opnieuw duizenden Israëlische politiemannen in Oost-Jeruzalem gestationeerd om nieuwe botsingen te voorkomen in en rond wat voor moslim de Haram al-Sharif heet en voor joden de Tempelberg. De onrust wordt aangewakkerd door geruchten dat joodse extremisten van plan zijn het gebied waar de de Al-Aqsamoskee staat binnen te dringen. De Palestijnse regering van president Abbas liet in een verklaring weten „Israël en zijn plan het hoofd te zullen bieden“. De fundamentalistische organisatie Hamas, die de Gazastrook beheerst, riep op „een nieuwe intifada te lanceren om Al-Aqsa te verdedigen“. Aan Israëlische kant verklaarde vicepremier Silvan Shalom dat „de strijd is begonnen om de soevereiniteit over Jeruzalem en in het bijzonder de Tempelberg“. Bij de incidenten van de afgelopen dagen zijn tot dusverre enkele lichtgewonden gevallen en verschillende Palestijnen opgepakt.