Piloot P. ontkent betrokkenheid bij 'doodsvluchten'

De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Alberto P. heeft gisteren zijn betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten onder het regime van de Argentijnse dictator Jorge Videla (1976-1983) ontkend.

P. staat terecht voor een rechtbank in Madrid, die zich buigt over een uitleveringsverzoek van Argentinië. De piloot werd twee weken geleden opgepakt op de luchthaven van Valencia, toen hij op het punt stond om naar Amsterdam te vliegen.

De Argentijnse justitie kwam P. op het spoor via zijn collega-piloten van luchtvaartmaatschappij Transavia, die meldden dat P. hun in 2002 tijdens een etentje op het Indonesische eiland Bali had verteld over de dodenvluchten. In dat jaar golden in Argentinië nog amnestiewetten die misdadigers onder het Videla-regime beschermden. Die wetten werden een jaar later afgeschaft.

Gisteren zei P. dat zijn collega’s hem verkeerd moeten hebben geïnterpreteerd. Volgens hem heeft hij zich tegenover zijn collega’s juist gedistantieerd van terrorisme.

Ook zegt hij dat hij tijdens het regime van Videla niet gestationeerd is geweest op het beruchte militaire complex Escuela Superior de Mecánica de la Armada (ESMA) in Buenos Aires. De ‘vluchten des doods’ zijn opgestegen vanuit de Argentijnse hoofdstad. Naar schatting hebben de martelpraktijken van ESMA het leven gekost aan vijfduizend mensen.

De Spaanse advocaat van P. uitte zijn verontwaardiging over de manoeuvre van justitie in Nederland om P. in Spanje te laten oppakken. „Het lijkt erop dat Nederland het probleem doorspeelde naar Spanje, omdat de vrouw van de kroonprins Argentijns is en haar vader voor de junta werkte.” Hiermee doelde hij op Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima en onderminister van Landbouw gedurende het Videla-regime.

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie kon P. niet in Nederland worden gearresteerd, omdat hij hier geen strafbare feiten heeft gepleegd. Bovendien had Nederland de piloot niet kunnen uitleveren aan Argentinië, omdat het uitleveringsverdrag met dat land het niet toestaat om Nederlandse staatsburgers uit te leveren. P. verkreeg in 1995 de Nederlandse nationaliteit.