Obama zoekt middenweg in Afghanistan

De nieuwe Afghanistanstrategie van de Amerikaanse president Obama behelst geen aanzienlijke terugtrekking van militairen uit dat land, maar hem staat ook geen grote troepenuitbreiding voor ogen.

Dat heeft Obama, volgens Amerikaanse media, gisteren gezegd tijdens een besloten bijeenkomst met volksvertegenwoordigers in het Witte Huis.

De president beraadt zich sinds enkele maanden op een nieuwe strategie voor de oorlog in het land, die deze maand zijn achtste jaar ingaat en voor de Amerikanen en hun westerse bondgenoten steeds moeizamer verloopt. Vorige maand lekte een rapport uit van de hoogste commandant in Afghanistan, generaal McChrystal, waarin deze zending van tienduizenden extra militairen voorstelt. Maandag bleek dat Obama’s minister van Defensie, Bob Gates, ernaar neigt dit verzoek te steunen.

Obama belegde de ontmoeting om zich inzake Afghanistan te verzekeren van de steun van politici uit beide partijen. Hij deed dit door „het nepargument terzijde te leggen dat het óf gaat om een verdubbeling van het aantal manschappen, óf om het verlaten van Afghanistan”, aldus betrokken medewerkers.

Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat zou, volgens aanwezigen, gisteren hebben toegezegd elk plan te steunen. De Democratische Huisvoorzitter Nancy Pelosi, zou zulke blinde steun niet hebben willen toezeggen.

Republikeinen willen meer troepen en maanden Obama vooral haast te maken met zijn beslissing. „Dit moet geen vrijetijdsbesteding worden”, aldus senator en oud-presidentskandidaat McCain. Verder onthult de Washington Post vandaag een vertrouwelijke VN-studie die nieuw bewijs bevat dat bij de Afghaanse presidentsverkiezingen, in augustus, grootschalige fraude is gepleegd ten gunste van de Afghaanse president Karzai.