Nobelprijs voor natuurkunde naar drie Amerikanen

rOTTERDAM. De Nobelprijs voor natuurkunde is gisteren toegekend aan drie Amerikaanse fysici die aan de basis stonden van onze digitale netwerkmaatschappij. Charles Kao (1933) legde in 1966 het fundament voor glasvezeltechnieken. Kao’s werk maakte ook anderen enthousiast voor glasvezeltechnieken, wat in 1970 leidde tot de eerste glasvezel. Nu, in 2009, zouden de glasvezels die in licht verpakte digitale informatie dragen, allemaal achter elkaar gelegd, ruim een miljard kilometer overspannen: 25.000 keer de aarde rond. Willard S. Boyle (1924) en George E. Smith (1930) ontwikkelden in 1969 bij AT & T Bell Labs de eerste ccd-chip – het ‘elektronische oog’ in honderden miljoenen digitale camera’s, in elektronenmicroscopen en telescopen. Ccd-chips zetten licht om in elektrische lading via het zogeheten foto-elektrisch effect. In de ccd van Smith en Boyle wordt dat effect gebruikt om lichtsignalen elektronisch vast te leggen in een groot aantal beeldpunten, pixels, die later weer uitgelezen kunnen worden.