Mantel krijgt Man Booker-prijs

De Britse schrijfster Hilary Mantel heeft gisteren de Man Booker-prijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in Groot-Brittannië, gewonnen. Ze won met haar roman Wolf Hall, volgens de jury „een buitengewoon staaltje van vertelkunst”.

„Ik kan u vertellen dat ik op dit moment dolgelukkig door de lucht vlieg”, aldus de opgetogen schrijfster direct na de uitreiking van de prijs in de Londense Guild Hall. De vijfkoppige jury koos Mantel met drie tegen twee stemmen als winnares. Ze bleef de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee en haar Engelse collega’s A.S. Byatt, Sarah Waters, Adam Foulds en Simon Mawer voor.

Wolf Hall gaat over Thomas Cromwell (1485-1540). Het is het op waarheid berustende verhaal van de zoon van een smid die zich via sluwheid, charme en meedogenloosheid opwerkte tot de machtigste adviseur van de roemruchte Engelse koning Hendrik VIII. Uiteindelijk viel hij in ongenade en werd terechtgesteld. Het is volgens de schrijfster een studie over macht. „We leven nog steeds in een machiavellistische wereld”, aldus Mantel.

Na een studie rechten werkte Mantel eerst als maatschappelijk werkster. Daarna trok ze met haar man, een geoloog, naar achtereenvolgens Botswana en Saoedi-Arabië. Op haar 22ste begon ze te schrijven. Ze debuteerde in 1985 met de roman Every Day is Mother’s Day. Ze produceerde zowel romans als korte verhalen.

Aan de Man Booker-prijs is een bedrag van 50.000 pond (55.000 euro) verbonden. Op de vraag wat ze met het geld zou doen, zei Mantel dat ze het aan „seks, drugs en rock ‘n’ roll” zou besteden.

Lees de recensie van ‘Wolf Hall’ op nrcboeken.nl