Lievelingstaart van de mier

pijnboompitten‘Toen de mier op reis was bakte de eekhoorn elke dag een beukennotentaart. Als het eerste licht door zijn raam naar binnen viel sprong hij uit bed en ging aan het werk. Tijdens het bakken zei hij zachtjes in zichzelf: ‘Dit is je lievelingstaart, mier.’ Als de taart klaar was zette hij hem op tafel, deed zijn deur open en riep: ‘Mier! Mier!’ ()
Als hij na tien keer roepen niets hoorde en niemand uit de verte zag aankomen ging hij aan tafel zitten met zijn hoofd op zijn handen.

Hij keek naar de taart, snoof de zoete geur in zich op, maar raakte hem met geen vinger aan.
Urenlang zat hij zo, elke dag, en als hij iets hoorde vloog hij overeind en riep: ‘Kom maar binnen mier!’
Maar het was altijd de wind of een langsdwarrelend blad of iemand die door de top van de beuk heen vloog.”

De dieren van Toon Tellegen zijn dol op taart. De kinderboekenweek, die vandaag begonnen is, heeft als thema ‘Aan tafel’ en als die dieren in het bos aan tafel gaan dan weet je altijd wel wat er op die tafel staat: taart. Maar ‘taart’ zegt nog niets. Het kan een watertaart zijn of een taart van niets, een kleine nachttaart met vlammen, een sombere taart of de hardste taart die ooit is gebakken. De beukennotentaart die de eekhoorn bakt is, hoewel heel lekker, want elke dag bedenkt hij iets nóg lekkerders, toch een van de gewoonste taarten die in de bossen gegeten wordt.

In het Taartenboek van Tellegen zijn die taarten verzameld en door Henja Schneider van recepten voorzien. Volgens haar kun je in plaats van beukennotentaart heel goed een taart bakken gevuld met banketbakkersroom en pijnboompitten. Nu, als zij het zegt…

Beukennotentaart van pijnboompitten

Voor het deeg

 • 200 g bloem
 • 25 g basterdsuiker
 • snufje zout
 • 125 g koude boter
 • 3 el ijskoud water

Voor de banketbakkersroom

 • 2,5 dl volle melk
 • 1 vanillestokje
 • 3 eierdooiers
 • 2 el maïzena
 • 60 g basterdsuiker

Voor de vulling

 • 200 g pijnboompitten
 • 125 g zachte boter
 • 1 eierdooier
 • 1 ei

Maak eerst banketbakkersroom. Daarvoor wordt de melk met het opengesneden vanillestokje zachtjes aan de kook gebracht. Klop de eierdooiers met de maïzena en de basterdsuiker schuimig. Giet er de kokende melk bij, al roerend, en schenk het geheel terug in het melkpannetje. Op laag vuur blijven roeren tot het een dikke vla wordt. Giet in een schaal en laat afkoelen, een stukje plasticfolie op de bovenkant voorkomt een vel.

Maak het deeg door de bloem te zeven en de koude boter er met twee messen of met een deegsnijder doorheen te snijden. Als het eruit ziet als broodkruimels het geheel met het water snel tot een bal kneden en die een uur in de ijskast leggen.

Rol het deeg uit en bekleed er een vorm mee. Zet die weer in de ijskast. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Houd 50 gram pijnboompitten apart en maal de rest in de keukenmachine. Roer de boter tot zalf en meng daar de gemalen pijnboompitten door, de eierdooier en het ei en de afgekoelde banketbakkersroom. Schep deze vulling in de taartbodem, bestrooi hem met de achtergehouden pijnboompitten en bak de taart 40 minuten.

  • Marjoleine de Vos