Liefde zonder strijd in 'Alles Stroomt'

Alles stroomt. Regie: Danyael Sugawara. Met: Anneke Blok, Wieger Windhorst, Manuel Broekman, Lidewij Mahler. In: 7 bioscopen.***

Alles stroomt, zei de Griekse filosoof Herakleitos, en niets stroomt zo eindeloos en tijdeloos als de Hollandse rivieren waarop moeder Aleid met haar binnenschipper wegvaart van haar zoon Damiaan. Rivier, scheepvaart, havens, kraakpanden: alle locaties zijn symbolisch in dit verhaal.

iets is blijvend, zei Herakleitos ook, en Aleid en Damiaan bevinden zich precies op dat kruispunt in hun levens waarop ze afscheid moeten nemen van elkaar, en de vanzelfsprekendheid die een moeder en een zoon de hele lange kindertijd gedeeld hebben. Damiaan heeft net eindexamen gedaan en gaat het huis uit. Aleid gaat ook het huis uit: tijdens Damiaans examenfeestje heeft ze een spannende man ontmoet en eindelijk grijpt ze de kans om behalve moeder ook weer vrouw te worden.

Alles stroomt is het speelfilmdebuut van Danyael Sugawara, (1975) die eerder opviel met (bekroonde) korte films als The Quiet One en Blondje. Marieke van der Pol schreef voor hem het semiautobiografische scenario, dat op vele manieren meandert door het langgerekte afscheid van moeder en zoon. Maar eigenlijk doen die (vaak clichématige) scènetjes er niet zo toe. Iedereen zal ze door zijn eigen ervaringen vervangen.

Dat bleek bijvoorbeeld toen een van de juryleden van de Moviesquad jongerenjury het afgelopen Nederlands Film Festival (die de film voor hun prijs nomineerde) tijdens de talkshow het verhaal van de film zo innig navertelde alsof hij uit zijn autobiografie voorlas.

Geen wonder dat Alles Stroomt de met een Gouden Kalf bekroonde publiekslieveling van het NFF werd: klein en intiem drama, gedragen door de liefdevolle blikken van acteurs Anneke Blok als de moeder en Wieger Windhorst als de zoon. Nu eens geen trauma, familiecrisis of verwijten, maar liefde. En de pijn van het volwassen worden, het loslaten, de transformatie. De, vaak dramatisch interessante en volgens Herakleitos noodzakelijke strijd tussen tegenpolen, is volkomen geïnternaliseerd. Hier heerst harmonie.