Kramer heeft nog meer pk's

Kramer gaat tijdens de Spelen in ieder geval op de vijf en tien kilometer voor goud.

Naaste concurrenten als Bøkko en Hedrick kampten in de zomer met blessures.

De TVM-schaatsploeg. Boven, van links naar rechts: Olde Heuvel, Verheijen, Groenewold, Verweij, Kramer. Onder: Van Deutekom, Wüst, Wennemars en Leenstra. (Foto WFA) WFA60T:PRESENTATIE SCHAATSPLOEG TVM:HOOGEVEEN;06OCT2009-Presentatie schaats ploeg TVM in HoogeveenWFA/hm/str.Harm Meter WFA HARM METER

Of hij niet liever een keer de underdog zou zijn, vroeg presentatrice Barbara Barend gisteren tijdens de voorstelling van de TVM-schaatsploeg op het hoofdkantoor van de sponsor in Hoogeveen. „Dat gaat nooit meer gebeuren”, antwoordde Sven Kramer (23) direct.

Drievoudig Europees kampioen, drievoudig wereldkampioen allround, zes individuele wereldtitels per afstand, wereldrecordhouder op 5.000 en 10.000 meter, onbetwist aanvoerder van de Adelskalenderen, de wereldranglijst aller tijden. Logisch dat hij geldt als gedoodverfd gouddelver op de Olympische Winterspelen in februari 2010 in het Canadese Vancouver. ‘TVM-helden op weg naar goud’, was het thema van de presentatie. De kopman van de groen-zwarte roedel draaide er zoals gebruikelijk niet omheen, drie weken voor de start van het schaatsseizoen met de NK afstanden in Heerenveen. „Ik ga voor goud op de vijf en tien kilometer, de rest zie ik wel.” Op de achtervolging geldt hij met de Nederlandse ploeg ook al als topfavoriet.

In alle anonimiteit beulde Kramer zijn imposante lichaam de afgelopen maanden af, op weg naar nieuwe hoogtepunten. „Ik heb wat vaker dan andere jaren de grens opgezocht”, zegt hij. „Sinds het vorige olympische seizoen heb ik zo’n beetje alles gewonnen. Ik heb mezelf steeds verbeterd en ben constanter geworden in mijn prestaties over een heel seizoen. Om me te blijven verbeteren moet ik hard trainen, maar ook goed en slim trainen. Ik heb wat meer de intensiteit opgezocht. Met als gevolg dat ik meer paardenkrachten heb. Dat was ook de opzet, om meer power te genereren. Maar het belangrijkste blijft de efficiëntie om straks de extra kracht te vertalen naar het ijs.”

Het lijkt een simpele toverformule voor succes. Toch kregen concurrenten als de Noor Håvard Bøkko, de Amerikaan Chad Hedrick en Kramer’s ploeggenoot Wouter Olde Heuvel juist in de afgelopen zomerperiode te kampen met blessures. „Dat komt voort uit gretigheid”, reageert Kramer. „Al geloof ik dat het met Bøkko en Hedrick wel meevalt.”

Olde Heuvel, die gisteren tot 2012 bijtekende bij TVM, dreigt door een knieblessure de eerste helft van het olympisch seizoen te missen. „Wouter heeft veel specifieke arbeid gemist. Hij heeft vandaag voor het eerst op het ijs gestaan en zit gelukkig weer in een stijgende lijn. In ijstrainingen is hij heel belangrijk voor mij, zijn contract is niet voor niets verlengd.”

Zelf hield Kramer zijn lichaam bij alle zware trainingen net als andere jaren heel. „Ik sta er zo goed voor dat ik geen grote risico’s hoef te nemen. ‘Het grootste gevaar ben je zelf’, zegt onze krachttrainer Jim McCarthey altijd. Je moet hard trainen maar ook zuinig zijn. Geen fouten maken. In de winter tik je al vaak genoeg de grens aan. In de zomer kun je niet winnen maar wel veel verliezen. Door te veel te doen kun je veel kapotmaken. Ik leef op een smal randje, voordat je het weet kukel je eraf.”

Hoe zoekt hij de grens tussen veel en te veel, een cruciale kwaliteit waarmee echte toppers zich onderscheiden van de rest? „Bij mij is het een combinatie van intuïtie en een hartslagmeter. Is de hartslag te hoog, dan word je vermoeid en moet je uitkijken. Maar de hartslagmeter is een indicatie, geen bijbel.” En mocht Kramer eens twijfelen over getallen en gevoel, dan zijn daar trainers Gerard Kemkers en Geert Kuiper, of vader en oud-schaatser Yep. „In de zomer is een trainer voor mij belangrijker dan in de winter.”

Bij alle druk en werken op de grens beleefde Kramer in de zomer ook nog steeds simpel sportplezier. „Neem zo’n training waar je zo tegenop ziet dat je de dag van tevoren vroeg naar bed gaat. Zware series schaatssprongen bijvoorbeeld. En dan gaat het toch heel goed. Je hebt pijn, maar voelt het niet. Blijven doorgaan. Dan kan ik na afloop echt genieten.”

Komend weekeinde vertrekt de TVM-ploeg naar Erfurt voor een laatste trainingskamp op het ijs. Kramer zal er zijn eerste trainingswedstrijdje rijden. Vorig seizoen opende hij in Inzell met een wereldrecord buitenijs op de drie kilometer. Kriebelt het al? „Iedereen doet nu al zo druk. Maar de NK afstanden zijn pas over drie weken, het seizoen is nog heel lang. Voor mezelf wil ik zo lang mogelijk wachten met mijn ultieme race. Als alles goed gaat, kan het een heel bijzonder jaar worden. Daar ben ik me terdege van bewust.”

    • Maarten Scholten