Klacht Lissabon deels ongegrond

Praag, 7 okt. - Het Constitutionele Hof van Tsjechië heeft een klacht tegen het Verdrag van Lissabon deels ongegrond verklaard. Een groep eurosceptische senatoren betoogde dat voor de overdracht van bepaalde nationale bevoegdheden aan Brussel een drievijfde meerderheid in het parlement nodig is. Volgens de rechters is een simpele meerderheid voldoende, zoals ook in de wet staat. Het hof buigt zich nog over een ander deel van de klacht: het moet beslissen of de Europese Unie een `internationale organisatie` of een `superstaat` is. De klacht werd een week geleden ingediend door senatoren van de ODS, de partij van president Václav Klaus, een felle tegenstander van het Verdrag van Lissabon. Alleen Tsjechië en Polen moeten het verdrag, dat de EU slagvaardiger moet maken, nog ratificeren.