Kadyrov wint zaak tegen activist

De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov heeft gisteren een smaadproces gewonnen tegen de voorzitter van mensenrechtenorganisatie Memorial, Oleg Orlov. De uitspraak van de Moskouse rechter is een zware tegenslag voor mensenrechtenactivisten die de politiek van het Kremlin in Tsjetsjenië en elders op de Noord-Kaukasus kritiseren.

Orlov was voor de rechter gedaagd omdat hij Kadyrov ervan had beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de moord op Natalia Estemirova, het hoofd van Memorial in Tsjetsjenië. Estemirova, die in juli in Grozny werd ontvoerd en doodgeschoten,was een fel criticus van Kadyrov. Bronnen in Tsjetsjenië melden dat de daders moeten worden gezocht in de naaste omgeving van Kadyrov.

Volgens Orlov is onder Kadyrovs gewelddadige bewind in Tsjetsjenië een atmosfeer van wetteloosheid en straffeloosheid ontstaan die de moord mogelijk maakte. Hij heeft echter nooit gezegd bewijs te hebben voor Kadyrovs directe betrokkenheid bij de moord.

De Moskouse rechtbank droeg Orlov gisteren op zijn beschuldiging in te trekken en veroordeelde hem tot een boete van 70.000 roebel (1600 euro). Kadyrov had 10 miljoen roebel (228.000 euro) schadeloosstelling geëist.

Orlov zei na afloop van de zitting dat hij in hoger beroep ging, desnoods bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. „Ik ben het niet eens met de uitspraak”, zei hij. „Maar in het moderne Rusland had je niets anders kunnen verwachten.”