Japan maakt zich op voor tyfoon

Duizenden evacués hebben in de Filippijnse hoofdstad Manila onderdak gevonden in een sportzaal. Zij werden twee weken geleden uit hun huizen verdreven door de tyfoon Ketsana die in de hoofdstad Manila en de omliggende provincies voor grote overstromingen zorgde. De Filippijnen hebben volgens de Verenigde Naties aanvullende hulp van 74 miljoen dollar nodig voor de slachtoffers. Het geld is nodig voor voedsel en noodonderdak. Een half miljoen mensen was voor Ketsana gevlucht. (Foto AP) Thousands of evacuees remain housed in a gymnasium at Pasig city, east of Manila, Philippines for close to two weeks now Wednesday Oct. 7, 2009 as their homes are still inundated by floodwaters. Tropical storm Ketsana brought the worst flooding in metropolitan Manila and neighboring provinces in more than 40 years with another typhoon ravaging northeastern Philippines a few days later bringing the total death toll to more than 300. (AP Photo/Bullit Marquez) AP

Japan maakt zich op voor de tyfoon Melor, die zich volgens het Japanse meteorologisch instituut op het vasteland kan ontwikkelen tot de zwaarste storm van de afgelopen tien jaar. De storm kan morgen centraal Japan bereiken en de dichtbevolkte industriecentra van het land teisteren met hevige regenval en harde wind.

Het natuurgeweld heeft de afgelopen weken in Azië waarschijnlijk meer dan duizend mensenlevens geëist en grote schade veroorzaakt. De Filippijnen werden getroffen door twee tyfoons, terwijl zich op het Indonesische eiland Sumatra een aardbeving voordeed.

In Nepal zijn gisteren tientallen inwoners bij aardverschuivingen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten kwamen zeker 36 mensen om.

De autoriteiten op het Indonesische eiland Sumatra overwegen de plaatsen waar voor de aardbeving van een week geleden vier dorpen lagen tot massagraven uit te roepen. Dit heeft de gouverneur van de zwaar getroffen provincie West-Sumatra, Gamawan Fauzi, vandaag gezegd.

Gevreesd wordt dat zeker vierhonderd mensen levend zijn begraven op de plaatsen waar aardverschuivingen na de aardbeving toesloegen. De gouverneur meent dat de stoffelijke resten niet meer terug te vinden zijn.

Officieel zijn meer dan zevenhonderd doden geteld. Hulporganisaties schatten dat de aardbeving bij Padang meer dan drieduizend levens heeft geëist.

In de zuidelijke Indiase deelstaten Karnataka en Andhra Pradesh zijn duizenden inwoners teruggekeerd naar hun woningen om de schade op te nemen van de hevige overstromingen waarbij deze week 250 doden vielen. Ruim 2,5 miljoen inwoners zijn dakloos geworden.

Zeker vijf miljoen mensen verblijven nu in 1.200 opvangcentra van de overheid. (Reuters, AP, BBC)