Japan maakt zich op voor tyfoon

Japan maakt zich op voor de tyfoon Melor, die zich volgens het Japanse meteorologisch instituut op het vasteland kan ontwikkelen tot de zwaarste storm van de afgelopen tien jaar. De storm kan morgen centraal Japan bereiken en de dichtbevolkte industriecentra van het land teisteren met hevige regenval en harde wind.

Het natuurgeweld heeft de afgelopen weken in Azië waarschijnlijk meer dan duizend mensenlevens geëist en grote schade veroorzaakt. De Filippijnen werden getroffen door twee tyfoons, terwijl zich op het Indonesische eiland Sumatra een aardbeving voordeed.

In Nepal zijn gisteren tientallen inwoners bij aardverschuivingen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten kwamen zeker 36 mensen om.

De autoriteiten op het Indonesische eiland Sumatra overwegen de plaatsen waar voor de aardbeving van een week geleden vier dorpen lagen tot massagraven uit te roepen. Dit heeft de gouverneur van de zwaar getroffen provincie West-Sumatra, Gamawan Fauzi, vandaag gezegd.

Gevreesd wordt dat zeker vierhonderd mensen levend zijn begraven op de plaatsen waar aardverschuivingen na de aardbeving toesloegen. De gouverneur meent dat de stoffelijke resten niet meer terug te vinden zijn.

Officieel zijn meer dan zevenhonderd doden geteld. Hulporganisaties schatten dat de aardbeving bij Padang meer dan drieduizend levens heeft geëist.

In de zuidelijke Indiase deelstaten Karnataka en Andhra Pradesh zijn duizenden inwoners teruggekeerd naar hun woningen om de schade op te nemen van de hevige overstromingen waarbij deze week 250 doden vielen. Ruim 2,5 miljoen inwoners zijn dakloos geworden.

Zeker vijf miljoen mensen verblijven nu in 1.200 opvangcentra van de overheid. (Reuters, AP, BBC)