IOC krijgt 2,6 miljard euro voor tv-rechten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ontvangt voor de Winterspelen in Vancouver (2010) en de Zomerspelen in Londen (2012) een recordbedrag van in totaal 3,8 miljard dollar (zo’n 2,6 miljard euro) aan televisierechten. Dat deelde IOC-voorzitter Jacques Rogge vanochtend mee tijdens de de 121ste plenaire vergadering (Sessie) in het Bella Center in Kopenhagen.

Rogge sprak tevens de verwachting uit dat die inkomsten voor de periode van 2014-2016 – voor de Winterspelen in het Russische Sotsji en de Zomerspelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro – verder zullen stijgen. De onderhandelingen zijn gaande en het IOC is nu al verzekerd van 920 miljoen dollard (zo’n 625 miljoen euro).

Sinds 2002 is er sprake van bijna een verdubbeling. Voor de Spelen van Salt Lake City en Athene ontving het IOC nog 2,2 miljard dollar (zo’n 1,5 miljard euro) en voor de Turijn en Athene 2,6 miljard dollar (ongeveer 1,8 miljard euro)

De gesprekken met de televisieorganisaties worden gevoerd door de Duitse vicepresident van het IOC Thomas Bach en Richard Carrión uit Puerto Rico, de voorzitter van de financiële commissie van het IOC.

Voor Europa heeft het IOC zijn strategie gewijzigd, nadat het bod van de koepelorganisatie van de Europese publieke omroepen (EBU) voor 2014-2016 als te laag werd aangemerkt. Om welk bedrag het ging, werd niet bekendgemaakt. De onderhandelingen werden gestaakt en het IOC gaat nu afzonderlijk met de Europese zendgemachtigden onderhandelen, in de verwachting dat er meer geld verdiend kan worden.