Hogere straf voor kraken bepleit

Een kraker die geweld gebruikt of daarmee dreigt, riskeert straks twee jaar cel. En als hij samen met anderen geweld pleegt bij het kraken, moet de maximale gevangenisstraf kunnen oplopen tot twee jaar en acht maanden. CDA, ChristenUnie en VVD hebben in een gewijzigde versie van hun initiatiefwetsvoorstel voor een kraakverbod de maximale strafmaat voor kraken verhoogd. De kans is groot dat de PVV nu zal instemmen met een algeheel kraakverbod en dat het initiatiefwetsvoorstel binnenkort in de Tweede Kamer wordt aangenomen. Vandaag sprak de Kamer opnieuw over het verbod.

De PVV, principieel tegen kraken, speelt een cruciale rol in het debat over het kraakverbod. De verhoudingen zijn helder: CDA, ChristenUnie, VVD, SGP en Trots op Nederland zullen voorstemmen. PvdA, SP, GroenLinks en D66 zijn fel tegen. Om een Kamermeerderheid te behalen moeten de indieners van het voorstel de PVV voor zich zien te winnen. Vier weken geleden liet Kamerlid Raymond de Roon (PVV) weten dat hij het voorstel alleen zou steunen als het wordt verscherpt. Daarbij zei hij de maximale celstraf van vier maanden te laag te vinden: hij dacht eerder aan vier jaar. In het begin van de middag was het debat in de Kamer nog in volle gang en had De Roon zich nog niet uitgesproken over het voorstel.

De tegenstanders hadden veel kritiek op de hogere maximum celstraffen. Arie Slob (ChristenUnie), een van de indieners van het initiatiefwetsvoorstel, benadrukte dat de rechter blijft bepalen welke straf hij oplegt. „Maar het is belangrijk dat de rechter de mogelijkheid heeft om een hogere straf op te leggen.” De beschuldigingen van GroenLinks en PvdA dat de strafmaat alleen is verhoogd om de PVV mee te krijgen, weersprak Slob. „Dit is een reële aanpassing die wij in goede harmonie hebben verricht. De PVV moet straks een eigen afweging maken.”