Hof kan immuniteit van Berlusconi afpakken

Het Italiaanse Constitutionele Hof buigt zich sinds gisteren over de legitimiteit van premier Silvio Berlusconi’s immuniteit voor strafvervolging. De uitspraak wordt binnen enkele dagen verwacht, en kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de Italiaanse regering en voor het politieke klimaat in Italië.

Centrale vraag tijdens de zitting van het hof is of premier Berlusconi en drie andere hoge ambtsdragers immuniteit mogen genieten, terwijl de rest van de Italianen daar niet op kan rekenen.

In 2004 verwierp het hof een eerste poging van Berlusconi om voor zichzelf onschendbaarheid te regelen. Direct na zijn aantreden in 2008 lanceerde zijn regering een aangepaste wet die hetzelfde beoogt. Als het hof beslist dat ook deze wet ongrondwettig is, dan wachten Silvio Berlusconi diverse rechtszaken.

De belangrijkste betreft een corruptiezaak, waarbij een getuige is omgekocht. Het gaat om de Britse advocaat David Mills. Die is tot 4,5 jaar celstraf veroordeeld, omdat hij in ruil voor 600.000 dollar meineed pleegde ten faveure van Berlusconi. De premier is niet vervolgd als omkoper, omdat hij immuniteit genoot.

Dit weekeinde veroordeelde de rechtbank in Milaan Berlusconi’s bedrijf Fininvest in een civiele zaak – waarin de onschendbaarheid niet geldt – tot een boete van 750 miljoen euro aan ondernemer Carlo de Benedetti. Berlusconi is volgens de rechter „medeverantwoordelijk voor corruptie” door een medewerker die in de jaren 90 een rechter omkocht, zodat Berlusconi de grootste uitgeverij van het land kon overnemen.

Mocht Berlusconi zijn immuniteit verliezen dan zal hij naar verwachting steun zoeken bij het volk. Coalitiegenoten hebben gesuggereerd een grote betoging te organiseren om aan te tonen dat het volk achter de premier staat. Een confrontatie tussen de uitvoerende macht, gesteund door het volk, en de rechterlijke macht lijkt dan onvermijdelijk. Volgens opiniepeilingen zou meer dan de helft van de Italianen Berlusconi steunen.