Goudspeculanten hoeven niet te vrezen voor verliezen

De gisteren bereikte nieuwe recordprijs voor goud van 1.040 dollar per ounce weerspiegelt een veelheid aan factoren: het soepele geldbeleid, inflatieangst, dollarzwakte en samenzweringstheorieën, om er maar een paar te noemen. De goudspeculanten hebben tot nu toe gelijk gekregen, maar hun argumenten berusten voor een deel nog steeds op paranoia.

Een nieuw gerucht wil dat Saoedi-Arabië en andere landen van plan zijn de olieprijs niet langer in dollars te berekenen en in plaats daarvan een ‘mandje’ van diverse valuta’s willen gebruiken. Dat zou de kracht van de dollar ondermijnen.

Ook al lijken dergelijke verhalen voorbarig, ze stuwden gisteren de prijs van goud en andere grondstoffen wél omhoog.

Intussen heeft het soepele monetaire beleid in de VS en een groot deel van de rest van de wereld de inflatieangst doen toenemen, waardoor de vraag naar ‘veilige’ beleggingsobjecten als goud is gestegen en beleggers makkelijker aan geld kunnen komen ter financiering van de aankoop van allerlei andere grondstoffen.

Op een aan de inflatie aangepaste basis zou de goudprijs nog eens moeten verdubbelen om de pieken te bereiken die begin jaren tachtig werden gezien. Dat biedt hardnekkige goudspeculanten althans enig perspectief op méér. Maar het zou ook de andere kant op kunnen gaan.

Als bijvoorbeeld meer landen het voorbeeld van Australië zouden volgen en hun rente gaan verhogen, zou dat helpen de opwaartse druk op de goudprijs te verminderen. Bovendien is er nog steeds tijd om de inflatie in de kiem te smoren: nu de meeste economieën nog in zwaar weer verkeren, blijven sterke prijsstijgingen voorlopig meer angst dan realiteit.

Toch is de vrees voor een algehele zwakte van de dollar nauwelijks verrassend, gezien de schamele staat van de Amerikaanse economie en de enorme leningen die de Amerikaanse overheid moet aflossen. Dat leidt ertoe dat er wel wat te zeggen valt voor een minder grote dominantie van de dollar als rekeneenheid. Als goud het favoriete alternatief blijkt, zullen de goudspeculanten hun geld waarschijnlijk niet verliezen.

Richard Beales

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Richard Beales