Game met echte gladiatoren

Gamer. Regie: Mark Neveldine en Brian Taylor. Met: Gerard Butler, Michael C. Hall, Amber Valletta, Kyra Sedgwick. In: 34 bioscopen. **

Wat als Second Life en computerspelletjes niet met virtuele personages maar echte mensen zouden werken? Dit intrigerende concept vormt het uitgangspunt van Gamer, van de makers van de bottenkrakende actiefilm Crank.

Ken Castle (Michael C. Hall) is met het spelletje Slayer een beroemde multimiljonair geworden. Hierin vechten echte ter dood veroordeelden tegen elkaar op leven en dood, miljoenen uitzinnige fans volgen het op beeldschermen. Als Castle in een zeldzaam televisie-interview naar de ethische aspecten wordt gevraagd, antwoordt hij doodgemoedereerd dat de spelers sowieso zouden sterven, omdat ze toch in de dodencel zaten.

Held Kable (Gerard Butler) houdt het al vele rondes vol en is de favoriet voor de overwinning. De jongen die hem ‘bespeelt’ heeft via technologie van de zonderlinge Castle rechtstreeks contact met het brein van Kable en kan hem commando’s geven die in milliseconden worden opgevolgd. Maar Kable wil uit het spel ontsnappen om vrouw en kind te zoeken.

Gamer is een moralistische sciencefictionfilm, waarbij de meeste special effects zitten in de gamesequenties. Die moeten overdonderen, en doen dat door overvloedige visuele effecten, stroboscopische montage en beukende geluiden ook. De film bevat één hilarische scène: Kable kotst de fles wodka die hij in een teug achteroversloeg in een benzinetank, plast er nog even in en rijdt de vrijheid tegemoet. Leve de alternatieve energie. Toch jammer dat een boeiende uitgangspunt verwatert tot een clichéduel tussen held en slechterik.

    • André Waardenburg