Filmtovenaar uit Winnipeg

My Winnipeg. Regie: Guy Maddin. Met: Ann Savage, Louis Negin, Amy Stewart, Darcy Fehr. In: 3 bioscopen.****

Voor veel Nederlandse filmliefhebbers is Canadese filmtovenaar Guy Maddin geen onbekende. Hij was een ‘Filmmakers in Focus’ van het Filmfestival Rotterdam in 2004, projecteerde er begin dit jaar zijn favoriete actrice Isabella Rosselini levensgroot op het Robeco-gebouw. Sindsdien kunnen zijn bizarre filmfantasieën ook hier, net zoals in de rest van de wereld, op een trouwe schare fans rekenen.

Maddin staat erom bekend om in zijn studio fakefilms in jaren twintig stijl te reconstrueren. Het is allemaal reuze echt en toch net weer niet. Zo ook in My Winnipeg (2007), een semi-documentaire ode aan zijn geboortestad. B-Film-actrice en film noir-icoon Ann Savage ‘speelt’ Maddins moeder en rondom haar construeert, reconstrueert en deconstrueert hij zijn fictieve autobiografie. Feit en fantasie tollen rond in een duizelingwekkende slaapwandeling (Winnipeg telt, zo stelt Maddin, meer slaapwandelaars dan welke stad dan ook ter wereld). En voort gaat het, langs ijshockeywedstrijden, vergeten televisieseries (zijn ze ooit echt uitgezonden?),sneeuwstormen, schaduwen, stations, sexy nonnen en superheld The Ledge Man.

Vele verbaasde en verbazingwekkende lachbuien later blijkt het allemaal als een Japans puzzeltje in elkaar te vallen. Al is het maar de vraag of logica ooit Maddins bedoeling was. Hij mag dan wel zeggen dat hij de stad Winnipeg nooit verlaten heeft, het is eerder de vraag of de stad hem ooit verlaten heeft. We wandelen over de plattegrond van zijn kunstenaarschap. Daar is het goed verdwalen.

    • Dana Linssen