Europese telescoop zendt eerste beelden

rOTTERDAM. De Herschel-telescoop, het paradepaardje van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, heeft vorige week de eerste beelden naar de aarde gestuurd. De telescoop, die in mei werd gelanceerd en de grootste spiegel in de ruimte draagt (3,5 meter diameter), zal de infraroodstralen, ofwel warmtestraling, uit sterrenstelsels meten. Die stralen reizen makkelijker door gas en stof dan zichtbaar licht. Voor het maken van de eerste beelden keek de ruimtetelescoop in het vlak van de Melkweg in de richting van het sterrenbeeld Zuiderkruis. De twee actieve camera’s laten wolken van gas en stof zien en daarin sterren in verschillende stadia van hun ontwikkeling. De HIFI-camera, die in Nederland werd gemaakt, is nog steeds uitgeschakeld nadat er problemen in optraden.