Eén systeem op komst voor tolheffing in hele Europese Unie

BRUSSEL. In de toekomst wordt het mogelijk met behulp van één apparaat elektronisch tol te betalen in de hele Europese Unie. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft gisteren het licht op groen gezet voor de lancering van een Europese elektronische tolheffingsdienst (EETS). Volgens eurocommissaris Antonio Tajani (Transport) is deze verbetering voor weggebruikers de belangrijkste vooruitgang sinds de opheffing van de grenscontroles. Sinds 1990 hebben verscheidene Europese landen elektronische tolheffingssystemen ingevoerd, maar die sluiten niet op elkaar aan. Zo moeten voor een rit van Portugal naar Denemarken meer dan vijf apparaten op het dashboard worden gemonteerd. Dat leidt tot kosten, rompslomp en tijdverlies. In het voorstel van de Europese Commissie zijn de rechten en plichten van de tolheffende instanties, weggebruikers en EETS-aanbieders vastgelegd. Het systeem moet binnen drie jaar beschikbaar zijn voor voertuigen van meer dan 3,5 ton. Binnen vijf jaar moeten alle voertuigen er gebruik van kunnen maken.