De mollenklem is wreed

Op de Achterpagina (NRC Handelsblad, 2 oktober) wordt van leer getrokken tegen de détaupeur die in Frankrijk vrij verkrijgbaar is voor het bestrijden van mollen. De meeste mollen doen goed werk en ik maak dankbaar gebruik van de aarde die ze opwerpen omdat er ter plaatse een groot gebrek is aan grond zonder stenen. Maar in een gedeelte van mijn tuin in Frankrijk moest ik ze toch bestrijden en aanvankelijk gebruikte ik daarvoor mollenklemmen. Dit veroorzaakte veel leed. De effectiviteit van de klemmen is niet groot waardoor de mollen soms een gruwelijke dood sterven. Ik ben dan ook bijzonder ingenomen met de détaupeur die door een explosief ter grootte van een klein rotje de mol zeer effectief en pijnloos doodt. Het is tendentieus om de détaupeur te vergelijken met een bermbom. Deze methode is ver te prefereren boven het gebruik van de wrede klemmen of milieubelastende gifkorrels.

    • Pieter de Laat den Hoorn