De microfinancier van Machangulo

Prinses Máxima was begin deze week in Istanbul om op de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds de zaak van de microfinanciering te bepleiten. Ook arme mensen hebben recht op een spaarrekening, een hypotheek en toegang tot betaalgemak. Bankieren voor de armen – er valt een markt van twee miljard mensen te winnen.

Máxima is adviseur financiële ontwikkelingszaken van de Verenigde Naties. Getuigt haar oproep van strategische timing of is die een beetje dom?

De wereld is amper bekomen van de economische ravage die bankiers hebben aangericht. Dit lijkt niet het moment om aangeslagen bankiers aan te moedigen zich op nieuwe markten te storten. Ze zijn nog volop bezig met terugtrekking en herstel van schade in eigen huis.

Hoe is de crisis ook al weer begonnen? Met de inmiddels verguisde subprime-hypotheken in de Verenigde Staten: de markt voor hypotheekverstrekking aan klanten zonder inkomen, zonder baan en zonder bezit. Arme mensen kregen toegang tot de woningmarkt. Het leek zo leuk, het was winstgevend en bleek uiteindelijk catastrofaal. Maar geen rolmodel om te herhalen met microkredieten aan arme mensen die nu nog geen toegang hebben tot bankdiensten.

Anders dan voorgaande crises die huishielden in Latijns-Amerika of Azië, hebben de schokken die het financiële systeem het afgelopen jaar teisterden, de ontwikkelingslanden nauwelijks geraakt.

Afrika is een ramp bespaard gebleven doordat de financiële sector er geen rol van betekenis speelt. Vrij naar het nationale voetbalorakel: de afwezigheid van financiële dienstverlening is in gezonde economische omstandigheden een nadeel, maar in tijden van crisis een voordeel.

Vroeger, toen ze nog Máxima Zorreguieta heette, heeft de prinses in Argentinië meegemaakt hoeveel ellende financiële crises voor de economie van een land betekenen. Daarna, in New York, leidde ze het wilde bestaan van een jonge bankier.

In Machangulo laten Máxima en kroonprins Willem-Alexander een vakantiehuis bouwen op een afgeschermd schiereiland. De Oranjeverenigingen zijn er niet blij mee, er gonzen beweringen over corruptie en de lokale bevolking schiet er niets mee op.

Wat let het koninklijk paar om in Mozambique een bankkantoor te openen in hun buitenverblijf? Microkredieten bij het koninklijke keukenraam, zo kan Máxima commerciële en goede bancaire doelen combineren. Dat geeft het Mozambikaanse project meteen een zinniger bestemming dan die van een tropisch luxe resort in een straatarm land.

Roel Janssen

    • Roel Janssen