De eerste van de rest

Coureur Rob Bron luidde een bloeiperiode in van de Nederlandse wegracerij.

Rob Bron in 1976, vlak voor zijn laatste TT van Assen. (Foto Anefo) ANEFO

Rob Bron was de eerste Nederlandse motorracer die furore maakte in de 500cc-klasse, destijds de koningsklasse in het wegracen. Dat was begin jaren zeventig, nog voordat jongere coureurs als Boet van Dulmen, Wil Hartog en de in 1984 overleden (‘Jumping’) Jack Middelburg naam maakten op de circuits. Gisteren overleed Bron, 66 jaar oud, na een ernstige ziekte.

De Amsterdammer ‘Robbie’ Bron begon eind jaren vijftig met karten en werd bij zijn debuut Nederlands kampioen. In zijn beste dagen als motorcoureur ging hij op zijn tweecilinder Suzuki de strijd aan met de in die tijd onverslaanbare Italiaan Giacomo Agostini. Zijn luchtgekoelde Suzuki was niet veel meer dan een opgevoerde straatmotor. „Die Agostini was niet te pakken, die had twintig pk meer dan ik”, zegt Bron in een documentaire die tien jaar geleden over hem werd gemaakt toen hij actief was met een eigen raceteam in de 125 cc-klasse.

De eerste van de rest heette die documentaire. Zo omschreef Bron zichzelf. „Als die ouwe nog had geleefd, was ik wereldkampioen geworden. Achter elkaar. Weet ik zeker”, zei Bron met branie over zijn vader, die aan het begin van zijn racecarrière overleed. „Mijn vader zou ervoor hebben gezorgd dat ik een MV had gekregen.” Rivaal Agostini reed destijds op een MV Agusta, en domineerde jarenlang in de 350cc en 500cc.

In 1971 eindigde Bron drie keer als tweede in een Grand Prix, onder meer bij de TT van Assen, waar hij ook nog op kop reed. Hij werd dat jaar derde in de eindstand van het WK. Geen Nederlander deed hem dat na. Bij zijn debuut in 1970 in de TT van Assen ging hij al in de eerste ronde aan de leiding.

In 1973 stapte Bron over naar de 250cc, om in 1976 nog voor één jaar terug te keren in de 500 cc. Hij reed hij verschillende keren de 200 mijl van Daytona. Hij zette daar in 1978 een topsnelheid neer van 342 kilometer per uur. In die tijd gingen Jumbo’s vol motorfans naar Daytona, om de Nederlanders in actie te zien. Bron won ook vele nationale titels. Hij stopte met racen in 1985, als Nederlands kampioen in de 350cc. Bron had een motorzaak in Amsterdam – een voortzetting van de fietsen- en bromfietsenzaak van zijn vader – die zijn zoon nu overneemt.

Bekijk beelden uit dedocumentaire over Bron op nrc.nl/sport