De adviseur

Joyce Marechal (23)

Studie: International business and languages, Hogeschool Zuyd (2004-2008)

Werk: Verkoopadviseur bij ING ondernemersteam Limburg

Woon-werk: 20 minuten met auto

Werkt: 40 uur per week

Spreekt: Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans

Brutomaandsalaris: 1.750 euro plus maximaal 1.000 euro bonus

Wat houdt uw werk in?

„Ik werk in de buitendienst, dus ik bezoek veel klanten in de regio. Het zijn allemaal ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. De ene keer zit ik bij de bakker om de hoek, de andere keer bij grote bedrijven met een apart bestuur. Wij adviseren bedrijven op het gebied van betalingsverkeer, kredieten en verzekeringen. Ook houd ik me bezig met acquisitie. Bedrijven vragen bij meer banken offertes op, wij proberen hen over te halen om klant bij ons te worden.”

Wat gebruikt u nog uit uw studie in uw werk?

„Ik heb in mijn studie veel geleerd van de financiële vakken. Het is handig dat ik jaarcijfers kan analyseren en ik heb veel aan de kennis van marketing. Zo kan ik makkelijk een ondernemersplan beoordelen. Ik zie snel of ze zich er echt in hebben verdiept of dat ze een format van internet hebben gehaald. Het internationale aspect van mijn studie komt niet echt terug, behalve dat het handig is om meer talen te kennen hier in de grensstreek.”

Wat merkt u van de crisis?

„ING is op dit moment met een reorganisatie bezig waardoor veel collega’s en ikzelf boventallig zijn geworden. Veel bedrijven hebben een vacaturestop, het is moeilijk om een baan te vinden. Tegelijk zie ik ook dat bedrijven meer durven te investeren. Vooral bedrijven die slecht zicht houden op hun financiële situatie zijn kwetsbaar. Je moet op tijd ingrijpen als het mis dreigt te gaan.”