Daar gaan ze weer

Twee kinderen kijken toe terwijl het Indiase leger in een vuurgevecht is verwikkeld met moslimrebellen die willen dat de deelstaat Kashmir loskomt van India, en bij Pakistan gevoegd wordt. Bij deze confrontatie, gisteren in een bos 25 kilometer ten zuiden van Srinagar, de hoofdstad van de deelstaat, vielen voor de verandering geen doden: slechts één soldaat raakte gewond.

Een week eerder hadden drie andere soldaten minder geluk. Zij werden op dinsdag bij een bushalte in Sopore, 80 kilometer noordelijker, doodgeschoten door militanten terwijl ze de bushalte bewaakten.

De vrijdag erna werd een jonge demonstrant in het nabijgelegen Baramullah dodelijk geraakt door een busje traangas, nadat het vrijdagmiddaggebed was uitgelopen op rellen. Veertien andere demonstranten raakten gewond.

In de strijd tegen de Indiase heerschappij over Kashmir zijn de afgelopen twintig jaar ruim 68.000 mensen omgekomen, vooral burgers.