AMC verlaagt terugplaatsen eicel tot 45 jaar

Het AMC in Amsterdam verlaagt de leeftijd waarop vrouwen die geen partner kunnen vinden ingevroren eicellen mogen laten terugplaatsen. Eerst konden vrouwen dat tot hun vijftigste jaar, dat wordt 45 jaar.

Dat zegt Fulco van der Veen, hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC, op antwoorden van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) na Kamervragen. Zij geeft de voorkeur aan 45 jaar. „Wij vinden 50 jaar een acceptabele leeftijd”, zegt Van der Veen. „Maar we passen ons aan aan de 45 jaar.”

Ook wacht AMC het advies af van een landelijke wetenschappelijke commissie. De beroepsgroep buigt zich over sociale en medische aspecten van de behandeling, die vrouwen die nog geen partner hebben de kans geeft om later kinderen te krijgen. De bouw van het nieuwe centrum loopt vertraging op, zodat Van der Veen verwacht pas in mei te beginnen met het invriezen van eicellen.

Bussemaker vindt de grens van 45 jaar reëel, omdat die geldt voor een gewone ivf-behandeling met gedoneerde eicellen. De Kamer had afgelopen zomer bezwaren bij het plan van het AMC om eicellen in te vriezen. Bussemaker heeft gisteren de Kamer laten weten dat het invriezen van eicellen zonder dat de vrouw ziek is niet strijdig is met de Embryowet. Nu kunnen vrouwen eicellen alleen invriezen als ze bij bijvoorbeeld kanker onvruchtbaar dreigen te raken.

De Kamer had ook bezwaren, omdat invriezen van eicellen vrouwen zou stimuleren op steeds latere leeftijd aan kinderen te beginnen. Bovendien zou er onvoldoende onderzoek zijn naar de gevolgen voor de kinderen. Bussemaker stelt dat er genoeg bewijs is over de veiligheid en dat het om een zware behandeling gaat, waar vrouwen niet zomaar voor zullen kiezen.

Kamerlid Wiegman (ChristenUnie) wil de richtlijn van de gynaecologen „een kans geven”. Daarin moet wel een onderscheid komen tussen medische en sociale redenen, vindt ze. Kamerlid Schermers (CDA) zegt dat Bussemaker „wel erg aplomb stelt dat het juridisch is toegestaan.”

Gynacologenvereniging NVOG is „heel erg positief” over de antwoorden van Bussemaker en de AMC-reactie. Het AMC noemt de animo voor de behandeling groot, maar geeft geen aantallen.