Aardser Das Pop wil graag zieltjes winnen

Rock: Das Pop, 6/10 Paradiso Amsterdam. Hh 7/10 Vera Groningen, 8/10 Doornroosje Nijmegen. ****

In België werd de langverwachte terugkeer van rockgroep Das Pop vergeleken met die van Guns ‘N Roses. De groep uit Gent deed maar liefst zes jaar over het derde album met muziek die gelukkig heel wat fantasierijker klinkt dan de titel, simpelweg Das Pop. De gebroeders Dewaele van Soulwax produceerden en maakten er iets moois van. Zo kon Das Pop haar luchtige Vlaamse identiteit bewaren en toch muziek maken die in het veeleisende Engeland goed in de markt ligt, gezien de indrukwekkende speellijst die ze daar na hun korte Nederlandse tournee afwerken.

Das Pop stond bekend om een hang naar Britse glamrock, van Bowie tot Suede. De lange sabbatical heeft ze goed gedaan, want het viertal komt origineler en aardser uit de bus. Zanger Bent van Looy heeft de ontwapenende kwaliteiten van een showman die bereid is hard te werken om zieltjes te winnen. Hij rent van microfoon naar piano, van piano naar een intermezzo als zingende drummer en weer terug naar voren om het publiek tot meezingen te bewegen. Zijn liedjes hoef je niet vooraf te kennen om ze meteen leuk te vinden. Openingsnummer Fool for love is zo’n ijzersterke popsong die er altijd al geweest is, en die alleen nog even door een hard hollend groepje rockmuzikanten in een vlindernetje gevangen moest worden.

Liefde en seks zijn thema’s die door Das Pop met jeugdig enthousiasme worden aangegrepen, alsof ze nog niet door generaties van popmuzikanten zijn platgetreden. Het ademt uit alle zinnen die Van Looy behaagziek het publiek in strooit, tot en met de twee helften van de zaal die hij elkaar „Never get enough of your love” laat toezingen.

Das Pop is funky en swingend, maar vooral spannend in de manier waarop ze hun popmelodieën toegankelijk en toch niet glad weten te maken. Dat kunnen hun eigen liedjes zijn, of Frank Sinatra’sIt was a very good year dat in de toegift tot een vrolijk meerstemmig surfnummer werd verbouwd.

    • Jan Vollaard