Sjeik Al-Azhar wil geen niqaab in de klas

Een groeiend aantal Egyptische vrouwen gaat van de islamitische hoofddoek over op de niqaab, die ook het gezicht bedekt op een spleet voor de ogen na. En daar hebben de autoriteiten, zowel de wereldlijke als de religieuze, grote moeite mee, als uiting van de ultraconservatieve islam die volgens hen maar tot extremisme leidt.

De hoogste autoriteit van de sunnitische islam in Egypte, de sjeik Al-Azhar, Mohammed Tantawi, maakte dat zaterdag overduidelijk tijdens een inspectiebezoek aan een middelbare school van de Azhar, de gezaghebbende islamitische leerinstelling die ook een universiteit omvat. Hij kwam kijken of de maatregelen tegen de Mexicaanse griep goed werden toegepast, zo meldde gisteren de krant Al-Masri al-Yom, maar trof een scholier met niqaab in een klas.

Ondanks het verzet van een docente, die verzekerde dat het meisje de niqaab alleen had voorgedaan omdat een man – de sjeik – in het lokaal kwam, dwong Tantawi haar de gezichtssluier te verwijderen. Hij vertelde haar dat de niqaab „niets te maken heeft met de islam en alleen een gewoonte” is die teruggaat tot pre-islamitische tijden. „En ik ken de islam beter dan jij en je ouders.” Hij kondigde aan dat hij op korte termijn een verbod zal afkondigen op het dragen van de niqaab in alle scholen van de Azhar.

Een geleerde in een onderzoekscentrum van de Azhar, Abdel Moati Bayoumi, zei later dat „de Talibaan vrouwen dwingen om de niqaab te dragen” en dat het verschijnsel groeit en moet worden bestreden. „De tijd is gekomen”, zei hij.

Maar critici wijzen erop dat het Hooggerechtshof een totaal verbod van de niqaab al ongrondwettig heeft verklaard. Ook zijn eerdere pogingen van de regering om bijvoorbeeld in de gezondheidszorg de niqaab uit te bannen, mislukt.

Sjeik Safwat Hijazi, een rechtsgeleerde en prediker, zei dat hij iedereen vervolgt die zijn dochter of zijn vrouw wil verhinderen de niqaab te dragen in het openbaar, inclusief regeringskantoren. „Wie zegt dat de niqaab een [niet-islamitische] gewoonte is, is niet eerbiedwaardig.”

Een mensenrechtenactivist, Hossam Bahgat, meende dat de regeringspolitiek, al is deze gericht tegen extremisme, vrouwen discrimineert. Vrouwen met niqaab kunnen geen gesubsidieerde woningen en voedsel krijgen omdat ze als extremisten worden beschouwd. (AFP, AP)