Samsom: PvdA in deplorabele staat

De Partij van de Arbeid verkeert in „een deplorabele staat”. De PvdA-fractie is „op dit moment niet in staat het tij te keren”. Dat heeft Kamerlid Diederik Samsom vorige week maandag in een interne e-mail aan zijn fractiegenoten geschreven.

Samsom is als fractiesecretaris een van de belangrijkste personen binnen de fractie. Hij schrijft dat hij „door de beroerde gang van zaken” heeft getwijfeld of hij zich weer verkiesbaar zou stellen. Uiteindelijk deed hij dat wel. Hij werd vorige week herkozen.

Samsom vindt dat de fractie zich het historische dieptepunt in de peilingen zeer moet aantrekken. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond zou de PvdA nu nog 14 van de 33 zetels overhouden. Samsom in zijn e-mail: „De omvang van ons electoraat was nog nooit in onze geschiedenis zo klein, we zijn – gerekend naar kiezers – inmiddels de vijfde of zelfs zesde partij van het land. Dat is een positie van waaruit een volkspartij niet kán opereren.”

Een rondgang binnen de PvdA leert dat er zorgen zijn over het functioneren van de fractie, die zich te apolitiek zou opstellen. Na de nederlaag bij de Europese verkiezingen noemde een evaluatie de fractie al „onzichtbaar”.

Binnen de partij is er ook ontevredenheid over de manier waarop belangrijke PvdA-ministers een bijdrage leveren aan de aantrekkingskracht van de partij. Critici binnen de partij vinden dat de PvdA nauwelijks lijkt te beseffen hoe urgent de situatie is. Samsom schrijft dat er veel moet veranderen om „een desastreuze uitslag” bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart te voorkomen. Dit weekend maakte voormalig politiek leider Van Nieuwenhoven bekend dat zij PvdA-lijstrekker in de gemeente Den Haag wil worden.

PvdA: pagina 3