PvdA en ChristenUnie willen onderzoek vakantievilla prins

Rotterdam. Regeringspartijen PvdA en ChristenUnie willen dat premier Balkenende een onderzoek instelt naar het vakantiepark op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo waar kroonprins Willem-Alexander een villa laat bouwen. Het onderzoek zou nodig zijn vanwege kritiek op het project. Zo zou de projectontwikkelaar lokale autoriteiten hebben omgekocht en zich te veel grond hebben toegeëigend. De PvdA en ChristenUnie zullen dit komende donderdag aan de premier voorleggen, wanneer de begroting van Algemene Zaken en Huis der Koningin wordt besproken. In de Kamer was al eerder kritisch gereageerd op het project, maar Balkenende gaf toen aan dat het paar doorgaat met de bouw. Het huis maakt deel uit van een groter project, waar ook een vijfsterrenresort verrijst. De ontwikkelingsmaatschappij wil dat de plaatselijke bevolking ook van de ontwikkelingen profiteert. Gisteren zei voorzitter Zonnevylle van De Bond van Oranjeverenigingen dat Willem-Alexander zich zou moeten terugtrekken uit het vastgoedproject.