Proces ex-baas Interpol Z-Afrika

De voormalige Zuid-Afrikaanse politiebaas en Interpol-chef Jackie Selebi zegt niet schuldig te zijn aan het aannemen van steekpenningen. Op de eerste dag van zijn proces in de rechtbank van Johannesburg koos hij gisteren de tegenaanval. Niet hij was corrupt, maar voormalige kopstukken van de Nationale Opsporingsautoriteit en van regeringspartij ANC zouden smeergeld hebben aangenomen. Selebi zegt het slachtoffer te zijn van een politiek complot.

Selebi, die in 2000 werd benoemd als eerste zwarte Zuid-Afrikaanse politiechef en in 2004 tot baas van de internationale politiedienst Interpol werd verkozen, wordt verdacht van het aannemen van in totaal 1,2 miljoen rand (120.000 euro) van drie malafide zakenmannen in ruil voor protectie. Twee van hen, de van fraude verdachte Zimbabweaan Billy Rautenbach en de veroordeelde drugshandelaar Glenn Agliotti, hebben een deal met Justitie gesloten en getuigen nu tegen Selebi. De derde, mijngigant Brett Kebble, werd in 2005 vermoord. Agliotti wordt verdacht van betrokkenheid bij die moord.

De zaak tegen Selebi wordt gezien als een belangrijke test voor de onafhankelijkheid van de Zuid-Afrikaanse justitie. Eerder dit jaar ontliep ANC-leider Zuma een proces voor corruptie omdat politici uit het kamp van voormalig president Thabo Mbeki zich volgens de aanklagers met de rechtsgang bemoeid hadden. De advocaat van Selebi zegt dat diens aanklagers met bewijsmateriaal hebben geknoeid.

Selebi was een vertrouweling van Mbeki. Volgens critici uit het Zuma-kamp heeft Mbeki Selebi lang de hand boven het hoofd gehouden. Selebi werd januari 2008 op non-actief gezet, nadat president Mbeki het ANC-voorzitterschap was kwijtgeraakt aan Zuma.