President Ingoesjetië grijpt in

De president van de Russische deelrepubliek Ingoesjetië, Joenoes-Bek Jevkoerov, heeft gisteren zijn regering ontslagen. Als reden voerde hij aan dat zij er niet in geslaagd is de armoede en overheidscorruptie te bestrijden die samen met de radicale islam de voornaamste oorzaken zijn van het geweld dat de Noord-Kaukasische regio teistert.

„U heeft dit ontslag aan uzelf te wijten”, zei Jevkoerov op televisie tegen zijn ministers. Totdat er een nieuw kabinet is aangesteld, vervangt Aleksej Vorobjov, het hoofd van de Ingoesjeetse Veiligheidsraad, premier Rasjid Gajsanov. De overige ministers blijven aan totdat hun opvolgers zijn benoemd.

Ingoesjetië heeft de afgelopen maanden te maken met een drastische toename van aanslagen door islamitische rebellen. In augustus ramde een busje met explosieven het hoofdbureau van politie in de stad Nazran, waarbij 25 mensen omkwamen en 136 gewonden vielen.

Jevkoerov zelf overleefde in juni ternauwernood een zelfmoordaanslag en kon pas weer in augustus zijn werk hervatten.

Sinds zijn benoeming vorig jaar door president Medvedev probeert Jevkoerov het geweld te beteugelen door onder meer met de islamitische rebellen te onderhandelen en armoede en corruptie bij de overheid te bestrijden. Jongeren worden volgens Jevkoerov door armoede en corruptie in de armen van de moslimrebellen gedreven.

In een poging de corruptie te bestrijden,heeft de Ingoesjeetse president lokale zakenlieden verboden hun geld buiten Ingoesjetië te investeren. Dit is hem niet in dank afgenomen. Bronnen in Ingoesjetië vermoeden dat de daders van de aanslag op Jevkoerov moeten worden gezocht in de omgeving van de president zelf.