Politie massaal op de been in Oost-Jeruzalem

Israëlische agenten brengen een Palestijnse jongen op tijdens botsingen – gisteren – in het vluchtelingenkamp Shuafat in Oost-Jeruzalem. De afgelopen dagen werden enkele tientallen Palestijnen aangehouden. Foto AP Israeli border police officers detain a Palestinian youth during clashes in Shuafat refugee camp in east Jerusalem, Monday, Oct. 5, 2009. Israel deployed thousands of policemen in and around Jerusalem's Old City on Monday to prevent a new round of disturbances around a tense site holy to Jews and Muslims.(AP Photo/Dan Balilty) AP

Na twee dagen van incidenten met jonge Palestijnen zijn vandaag opnieuw duizenden Israëlische politiemannen in Oost-Jeruzalem gestationeerd om nieuwe botsingen te voorkomen in en rond wat voor moslim de Haram al-Sharif heet en voor joden de Tempelberg.

De onrust wordt aangewakkerd door geruchten dat joodse extremisten van plan zijn het gebied waar de de Al-Aqsa en de Koepel van de Rotsmoskeeën staan maar dat voor de joden de plaats is van de door de Romeinen verwoeste tempel, binnen te dringen en/of te beschadigen. De Palestijnse regering van president Mahmoud Abbas liet gisteren in een verklaring weten „Israël en zijn plan het hoofd te zullen bieden”. De fundamentalistische organisatie Hamas, die de Gazastrook beheerst, riep op „een nieuwe intifada te lanceren om Al-Aqsa te verdedigen”. Aan Israëlische kant verklaarde vicepremier Silvan Shalom dat „de strijd is begonnen om de soevereiniteit over Jeruzalem en in het bijzonder de Tempelberg”. Voor de Israëlische regering is Jeruzalem de ondeelbare hoofdstad van Israël, terwijl de Palestijnen bezet Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een eigen Staat opeisen.

Bij de incidenten van de afgelopen dagen zijn tot dusverre enkele lichtgewonden gevallen. Verscheidene Palestijnen zijn opgepakt.

Tegelijk demonstreerden gisteren in Ramallah, zetel van de Palestijnse Autoriteit, honderden Palestijnen tegen president Abbas omdat deze onder druk van Amerika en Israël zijn steun voor het rapport-Goldstone over de oorlog in Gaza in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft ingetrokken. Dat leidde vrijdag tot uitstel van een stemming over het rapport, waarin Israël en Hamas van oorlogsmisdrijven worden beschuldigd. De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat bij aanvaarding van de resolutie geen vredesproces meer kan zijn.

De Palestijnse waarnemer Samih Shabib zei gisteren dat de controverse hierover „in de Palestijnse straat blijft groeien”. Volgens hem gaat Abbas’ actie „gevolgen hebben voor de posities van de Palestijnen in onderhandelingen met Israël, en zelfs met de Verenigde Staten”. (AFP, Reuters, AP)