Over onderste stenen die boven moeten komen

Het is altijd mooi om te zien als zangers recht uit het hart zingen. Dat ze ménen wat ze zingen.

Sinds het faillissement van The Entertainment Group weet ik dat Marco Borsato en Guus Meeuwis, ondanks het feit dat ze nationaal vereerde popsterren zijn en ongetwijfeld voor elk liedje tientallen tekstschrijvers en componisten in dienst hebben, al die jaren recht uit hun hart hebben gezongen.

Want hun reacties op het faillissement zijn precies wat je van ze zou verwachten op basis van hun oeuvre.

Marco doet het met dramatiek. Onversneden Italiaans-Alkmaarse-Symfonica in Rosso-dramatiek. Marco huilt bij de persconferentie, hij heeft het over onderste stenen die boven moeten komen, hij vertelt dat hij het gevoel heeft in een storm te leven, en nu de FIOD ook nog achter hem aanzit, zei hij gisteren in de krant: ‘Ik vraag niet om medelijden, maar het raakt me in het diepst van mijn mens-zijn dat er wordt getwijfeld aan mijn integriteit.’

Een drumroffel erbij, een stadion vol juichende mensen, wat aanzwellende violen, een omineuze lasershow en een geschreeuwd refrein, en je hebt een onversneden Marco-hit.

Guus reageert op zijn Guus’. Brabants, rustig en laconiek. Zelfs met een beetje humor. Groots met een zachte g, als ik Guus zelf even mag citeren. ‘Kijk. Het is gewoon niet leuk’, was een quote die ik gisteren uit zijn mond hoorde komen. Guus heeft voortvarend een nieuw eigen holdinkje opgericht, met de veelzeggende naam Modestus. Daar gaan gewoon twee mensen werken. Waarschijnlijk de broer en de neef van Guus.

En Guus deed, naar verluidt, dit weekeinde nog de polonaise tijdens een concert. Verder gaat hij lekker repeteren voor zijn nieuwe cd en zegt hij over het hele gebeuren: ‘Wensen heb ik nog in overvloed, en zolang er vrouwen zijn om mee te dansen, zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.’ Is ook een liedje! Een echte Guus Meeuwis-knaller!

Zelfs de bedragen die ze bij het hele debacle hebben verloren, passen bij hun imago. Guus verloor 750.000 euro, een heleboel geld, maar binnen de grenzen van het Brabantse. Marco verloor een onbekend bedrag, maar het schijnt in de miljoenen te lopen. Hoe dan ook is het zoveel dat hij steeds maar zegt: ‘We hebben onze gezondheid nog’. Als mensen dat gaan zeggen, weet je dat ze echt veel kwijt zijn.

Maar, Guus en Marco: jullie komen hier beter uit. Echt. Er zijn nu al minstens twee cd’s over te maken.

Lees eerdere columns van Aaf via de site: nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius