Notarissen willen een minimumtarief tegen harde concurrentie

Amsterdam. De marktwerking in het notariaat is zover doorgeschoten dat de continuïteit en de integriteit van de beroepsgroep op de tocht staat. De invoering van een minimumtarief voor met name het begeleiden van vastgoedtransacties zou moeten voorkomen dat notarissen elkaar blijven ”kapot concurreren”. Dat schrijft een grote groep notarissen in een brandbrief aan het bestuur van de eigen Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). De ondertekenaars zeggen tweederde van de sector te vertegenwoordigen. Zij vinden dat de KNB er bij de politiek op aan moet dringen snel een basistarief in te voeren. Veel notarissen zitten in nu grote financiële problemen. In de eerste helft van 2009 is de gemiddelde omzet van een notaris met ruim 65 procent gedaald tot 214.500 euro. De brutowinst daalde met bijna 90 procent tot een kleine 25.000 euro. Een kwart van de notarissen staat onder verscherpt financieel toezicht. Volgens Anna de Vries van notarissenvereniging De Nieuwe Stempel is het huidige tariefsysteem niet erg logisch en onhoudbaar. ”We krijgen nu een paar honderd euro voor het passeren van een vastgoedtransactie, of het nu een gebouw van een paar miljoen betreft of een groenstrook van een paar duizend euro.”

Lees de brief aan het KNB-bestuur op nrc.nl/economie