Micheletti: uitzetting van Zelaya was fout

De Hondurese interim-leider Micheletti heeft gisteren gezegd dat het „fout” was om president Zelaya het land uit te zetten. Zelaya werd op 28 juni door militairen op het vliegtuig gezet naar Costa Rica. Volgens het bewind dat daarna de macht kreeg, gebeurde dit op bevel van het hooggerechtshof, omdat Zelaya was blijven vasthouden aan een omstreden referendum.

Zelaya werd eind juni door het leger het land uitgezet, maar keerde heimelijk terug en houdt zich nu op in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa. Micheletti stelt nu dat de verwijdering verkeerd was, omdat de grondwet bepaalt dat „Hondurezen tegen wie geen uitleveringsbevel bestaat, beschermd zijn in het land”. Hij zei dat de schuldigen voor de rechter worden gebracht om gestraft te worden.

Micheletti meldde gisteren ook dat hij opdracht heeft gegeven het decreet in te trekken waaronder hij vorige maand enkele burgerlijke vrijheden opschortte. Het besluit kwam Micheletti internationaal op veel kritiek te staan.

Vorige week zegde hij ook al toe het decreet in te trekken. En gisteren zei hij dat het nog enkele dagen zal duren totdat betogingen weer toegestaan zijn. Ook was nog onbekend wanneer de gesloten Zelaya-gezinde media weer mogen gaan uitzenden. (Reuters)