Mantel favoriet Booker

J.M. Coetzee komt niet en Sarah Waters is nog ziek. Geen ramp misschien, want ze behoren niet tot de favorieten voor de Booker Prize, die vanavond tijdens een chique diner in Londen wordt uitgereikt. Als we de Engelse bookmakers mogen geloven gaat de prijs van 50 duizend pond vanavond naar Hilary Mantel. Haar Wolf Hall staat 8 tegen 13 genoteerd: 80 procent van alle inzetten ging naar Mantels historische roman over Cromwell.

Een andere belangrijke kandidaat voor de opvallendste onderscheiding in de Engelse letteren is de winnares van 1990 A.S. Byatt, die in The Children’s Book een caleidoscopisch beeld geeft van het laat-Victoriaanse tijdperk. De beginnende schrijver Adam Foulds (van The Quickening Maze, een historische roman over de 19de-eeuwse dichter John Clare) en de oudgediende Simon Mawer (van The Glass Room, over een Tsjechische architect uit het Interbellum) zijn de outsiders.

In de bijlage Boeken van deze krant werden de romans van Coetzee en Waters het positiefst besproken. Waters schreef met The Little Stranger een in het nabije verleden gesitueerd spookverhaal over de wraak van een huis op een Engelse adellijke familie; een ‘onderdompelthriller’ die ‘cumulatief op de zenuwen’ werkt. Coetzees autobiografische Summertime, is een ‘onbarmhartig zelfportret’ en ook ‘de afrekening van een land [Zuid-Afrika] met zijn auteur, maar geschreven vanuit het perspectief van die auteur.’

Coetzees kansen worden kleiner geacht omdat hij al twee keer eerder de prijs won. Bovendien werd het slotdeel van zijn trilogie in Engeland minder enthousiast ontvangen. Dat is overigens niet de reden dat hij vanavond niet in smoking in de Guildhall verschijnt; de in Australië wonende auteur is notoir schuw en, zoals hij vertelt in Summertime, een onaangenaam mens in het sociale verkeer.

Lees recensies van de genomineerde romans op nrcboeken.nl. Bekijk een recensie van ‘Summertime’ op nrc.tv