Maagchirurg schuldig aan sterfgevallen

Een 54-jarige maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen is verantwoordelijk voor vijf sterfgevallen na maagverkleiningen in de laatste drie jaar. Dit blijkt uit extern onderzoek.

In twee gevallen stierven patiënten na een technische fout van de chirurg. Ook was sprake van een „onevenredig aantal complicaties” bij maagverkleiningen, aldus het onderzoeksrapport dat vanmorgen in Emmen deels is vrijgegeven.

Dat het rapport niet volledig openbaar wordt, vloeit voort uit een uitspraak van het Scheidsgerecht voor de Gezondheidzorg, waar de betrokken chirurg protesteerde. De volledige rapportage is wel in handen van justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Volgens de onderzoekers werkte de maagchirurg solistisch en had hij „een ernstig probleem met communicatie”. Het ziekenhuis heeft het dienstverband met hem beëindigd. De directie beraadt zich op tuchtrechterlijke maatregelen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat de maagchirurg uit het register van specialisten wordt geschrapt. Laat hij zich niet vrijwillig uitschrijven, dan zal zij het Medisch Tuchtcollege vragen hem zijn medische bevoegdheid te ontnemen, de zwaarste maatregel die het college kan opleggen.

Volgens het onderzoeksrapport schoot de chirurg tekort bij de riskante maagoperaties. Vaak ontstonden ‘naadlekkages’, waardoor patiënten ernstig ziek werden. Het ziekenhuis vond zeven sterfgevallen, waarvan er vijf gerelateerd konden worden aan „gebrekkig werk” van de chirurg.

De Inspectie vindt dat ook het ziekenhuis tekortgeschoten is. Goede communicatie tussen professionals ontbrak, medewerkers werden onvoldoende geïnstrueerd, er was onvoldoende dossiervorming en protocollering. Het ziekenhuis heeft inmiddels actie ondernomen om interne tekortkomingen te verbeteren. De maagverkleiningen in Emmen worden voorlopig niet hervat.

Het Openbaar Ministerie wil zich verder verdiepen in de materie voordat het beslist over eventuele vervolging van de chirurg en ziekenhuis. Het heeft een aangifte van dood door schuld ontvangen van een man wiens 55-jarige vader dit jaar in het Emmer ziekenhuis stierf na een maagverkleining.

Lees het rapport op nrc.nl/binnenland